In Winkel neemt volle kerk afscheid van ereburgemeester Firmin Debusseré

© JAN STRAGIER
Redactie KW

Ledegem nam in de Sint-Eligiuskerk in Sint-Eloois-Winkel afscheid van zijn eerste fusieburgemeester Firmin Debusseré. Minister-president Geert Bourgeois woonde de afscheidsplechtigheid bij.

Veel, heel veel mensen hebben zaterdagmorgen afscheid genomen van ereburgemeester Firmin Debusseré. Hij was in 1977 de eerste burgemeester van de fusiegemeente Ledegem en werd later ook voor de toenmalige Volksunie verkozen tot senator. Hij maakte ook deel uit van de Vlaamse Raad.

Familieman

In Winkel neemt volle kerk afscheid van ereburgemeester Firmin Debusseré
© JAN STRAGIER

Kleinzoon Emiel bracht met een warm portret hulde aan zijn grootvader en wees er onder meer op dat Firmin behalve politicus ook een echte familieman was.

Indrukwekkend

Voor de Ledegemse burgemeester Bart Dochy was Firmin uit het goede hout gesneden: een boerenzoon, wiens ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog veel mensen hadden geholpen. “Waar hij kwam, maakte Firmin met diep gedragen stem indruk. Niet alleen met zijn indrukwekkende figuur, maar ook om wat hij zei en om hoe hij het zei”, stelde burgemeester Dochy.

“Firmin koos voor de politiek, niet als doel op zich, maar als middel om mensen te helpen”, zei burgemeester Dochy nog. De burgemeester loofde zijn voorganger voor wat hij voor de gemeente realiseerde, zoals onder meer het cultureel centrum in Ledegem, de verhuizing naar het sportpark Ter Schueren. “Hij liet niet na om zijn faam ook in Brussel aan te wenden om mensen hier in Ledegem te helpen.”

Entertainer

“In alle uithoeken van het land heb ik mensen ontmoet die mij vroegen of ik Firmin ken. Na zijn politieke carrière reisde Firmin over het hele land als entertainer. Wij koesteren onze herinneringen aan Firmin, maar loslaten is moeilijk”, aldus nog de burgemeester.

In Winkel neemt volle kerk afscheid van ereburgemeester Firmin Debusseré
© JAN STRAGIER

Gedachtenis

Op de gedachteniskaart schetst de familie Firmin als een levensgenieter, die tegelijk ook met soberheid kon omgaan. Als een streng en rationeel man die ook emoties niet schuwde en voor alles rechtvaardighed nastreefde. Een verteller die kon genieten van stilte. “Maar je was vooral een warme man die de familie samenbracht”, aldus de familie. (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier