In Oostkamp kan je volgend weekend ontbijten in de stal

Marleen Declerck, Jasmijn D'Hoore, Liesbeth Van Landschoot, Marc D'hoore, Wout D'hoore, Maarten D'hoore, Frank David en Geert Declercq. © GS
Redactie KW

Ontbijten met de warme adem van koeien in je nek is het nieuwste creatieve idee van de Landelijke raad Oostkamp. Op zondag 30 september kunnen geïnteresseerden beestig/geestig ontbijten in een uniek kader tussen de koeien op de hoeve van Maarten en Liesbet D’hoore in de Pumphoekstraat 7 in Oostkamp.

Er worden enkel lokale, authentieke en ambachtelijke hoeve- en streekproducten geserveerd. “Landbouwers zorgen voor lekker en gezond voedsel, maar werken ook aan het onderhoud van groene open ruimtes, verscheidenheid in het landschap, recreatie en energiewinning. Ze hebben veel kennis van dier en plant, vakmanschap en technisch vernuft en gebruiken innovatieve milieu- en energietoepassingen met zorg voor de kwaliteit van water, bodem en lucht”, weet de voorzitter van de Landelijke raad Geert Declercq te vertellen.

“Landbouwers werken met liefde voor de stiel en hopen op een billijke vergoeding voor de inzet van hun werk en hun investeringen. Al was dat het voorbije jaar helemaal niet vanzelfsprekend. De kosten lagen dikwijls hoger dan de prijzen waaraan de producten verkocht konden worden. Daarom werd er het voorbije jaar enkele keren actie gevoerd bij de Europese Commissie in Brussel voor een Europese crisisaanpak en een betere prijsvorming dankzij een beter evenwicht tussen vraag en aanbod”, klinkt het.

Ontbijten op een unieke manier

“In eigen land werd overleg gepleegd met alle schakels van de keten tussen producent en consument om de kosten en de baten gelijkmatig te verdelen. Het mag dan al geen rozengeur en maneschijn in de sector zijn, met dit ontbijt willen we met de Landelijke Raad op de eerste plaats een positief verhaal brengen. Het doel van dit ontbijt is de afstand tussen producent en consumen verkleinen. Het is een unieke kans voor Oostkampse gezinnen om eens te ontbijten op een unieke manier.”

De gemeente Oostkamp verleent zijn medewerking aan dit initiatief omdat het de inwoners dichter bij de landbouw brengt. “De agrarische sector is niet alleen economisch belangrijk in Oostkamp, maar door de grote impact op de open ruimte een zeer belangrijke gesprekspartner om de toekomst van onze gemeente te helpen uitschrijven. Mijn grote sympathie voor dit ontbijt is niet enkel gesteund op mijn persoonlijke waardering voor de sector, maar ook op het feit dat het zo belangrijk is om lokale land- en tuinbouwers een Oostkampse toekomst te geven”, besluit burgemeester Jan de Keyser.

(GS)

Aanschuiven kan vanaf 8.30 tot 10 uur en kost 10 euro voor volwassenen. Kinderen jonger dan 12 jaar genieten mee voor 5 euro. Kaarten zijn te bekomen via de website van de Landelijke Raad. Info: www.landelijkeraadoostkamp.wordpress.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier