In memoriam: Kortrijk persfotograaf Noël Samaillie overleden

Redactie KW

De nestor van de gewezen Kortrijkse persfotografen is niet meer. Noël Samaillie, die tientallen jaren het fotografische perslandschap in de Kortrijkse regio bepaalde aan de zijde van wijlen Marcel Anckaert, is donderdag 22 juni op 92-jarige leeftijd overleden in het RVT St.Jozef aan de Kortrijkse Condédreef.

‘Samke’, zoals hij in de volksmond en onder collega’s werd genoemd, werd op 3 juni 1925 geboren in de St.Antoniusstraat waar hij zijn hele leven heeft gewoond, samen met zijn echtgenote Denise. Zijn debuut als fotograaf situeert zich in de periode 1949-’50, toen hij door toedoen van Edmond Demaitre als ‘losse’ fotograaf aan de slag ging voor dagblad Vooruit. Zijn pleitbezorger in de socialistische bladen was de Harelbeekse dagbladverkoper, later schepen, Leon Maes.

Snel breidde Noël zijn activiteiten in de persfotografie uit en leverde hij foto’s aan De Volksgazet, Het Nieuwsblad, Het Volk, Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en diverse regionale weekbladen zoals Kortrijks Handelsblad, Atlas, De Streekkrant en De Weekbode. Hij was een minzaam man die collegialiteit hoog in het vaandel droeg.

Dat journalistieke werk combineerde hij met zijn vaste baan. Zo was hij twintig jaar aan de slag als volleerd vakman in het glasbedrijf Dhaene in Ronse. In 1971 nam Noël een grote beslissing : hij werd voltijds persfotograaf en ging onder het erkenningsnummer 714 aan de slag als freelancer in de regio. Vele jaren was hij ook ‘syndic’ voor de collega’s bij de Kortrijkse Hulpdienst 900.

Vele jaren vormde Noël tandem met wijlen Marcel Anckaert, zijn beste collega. Als je de ene zag, zag je de andere. Zij waren zowaar een deel van het Kortrijkse stadsbeeld geworden tot Noël op 29 juni 1990 een punt zette achter zijn carrière om van zijn pensioen te genieten.

Noël heeft een zoon Martin en twee kleinkinderen : Cathy en Vincent. Hij wordt op dinsdag 27 juni om 10 uur ten grave gedragen in de kapel van RVT St.Jozef aan de Condédreef.

(HOL – Foto HOL)