In juni nog 546 transitmigranten opgepakt in onze provincie, in juli voorlopig maar 35

© BELGA
Redactie KW

In de eerste zes dagen van juli zijn er in onze provincie amper 35 illegalen opgepakt. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé. In juni waren dat er nog 546.

In mei werden 470 transitmigranten opgepakt, in juni waren er dat 546. Tijdens de maandwisseling werd een stevige piek genoteerd, maar de jongste weken neemt het aantal illegalen opnieuw gevoelig af. Ongeveer de helft daarvan wordt opgepakt in Zeebrugge. De transitillegalen proberen namelijk vanuit de haven van Zeebrugge naar Groot-Brittannië te geraken. In De Panne, aan de Franse grens, worden nog amper mensen staande gehouden. Dieper langs de kustlijn werden ook nog illegalen opgepakt die proberen met de kusttram in Zeebrugge te geraken.

Steeds meer Indiërs

Opvallend is de constante verschuiving van de nationaliteiten. In het begin van de maand werden heel wat Afrikanen aangetroffen vanuit onder meer Eritrea, Algerije en Marokko. “Dat is de jongste weken bijna volledig verdwenen. Die kwamen vooral vanuit Steenvoorde. We zien wel een toename van Indiërs. De jongste vier weken werden 82 Indiërs staande gehouden. Dat is ongeveer een vijfde van het totaal aantal”, aldus gouverneur Decaluwé. “Die constante verschuivingen tonen aan dat we alert moeten blijven voor nieuwe fenomenen. We zien bijvoorbeeld dat de wegparkings aantrekkelijk blijven.” Nog een vijfde komt uit Iran, één op de vier uit Syrië.

“De wegparkings blijven nog altijd aantrekkelijk”

Daarnaast zijn er nog nieuwe trends. Zo daalt het aantal mensen dat een Belgische nationaliteit komt aanvragen, en is er een stijgend aantal opsluitingen en repatriëringen. Het stijgend aantal opsluitingen is mogelijk het gevolg van een nieuwe wet die het strafbaar maakt om het havengebied binnen te dringen.

Tot 7 miljoen dagtoeristen verwacht

In vergelijking met begin 2016 is het aantal opgepakte transitillegalen bijna gehalveerd. In januari en februari schommelde dat aantal nog rond de 1.000. Gouverneur Decaluwé vroeg toen steun van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Er werd toen gestart met systematische controles aan de grens in Adinkerke, De Panne. Daardoor werd het aantal transitmigraten fors teruggedrongen.

In juni nog 546 transitmigranten opgepakt in onze provincie, in juli voorlopig maar 35
© BELGA

Na de Paasvakantie werden die vaste grenscontroles gestaakt. Daarna werd overgeschakeld op mobiele controles en gerichte acties, met blijvend succes op die piek eind mei, begin juni na. Zoals al aangekondigd volgen er in de zomermaanden een vijftiental acties per maand van de geïntegreerde politie.

De afname is goed nieuws voor de kust, nu het toeristisch seizoen aanbreekt. De kust verwacht tot 7 miljoen dagtoeristen. Sommige kuststeden verdubbelen bijna in populatie door de toeristen en tweedeverblijvers, wat veel werk meebrengt voor de lokale politie. Minister Jambon beloofde eerder deze week om zo weinig mogelijk een beroep te doen op de lokale politiezones aan de kust om bijstand te leveren voor evenementen in het binnenland.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier