In de winter knettert mijn hoofd als een vuurwerkstokje

© Tom Vanderghinste
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Bij de eerste klanken van Jingle Bells gebeurt iets vreemd in mijn hoofd. Het begint dan te dromen van sneeuwlandschappen, arrensleeën en Fred Astaires op schaatsen. Ik word een naïeve romanticus op tientallen wolkjes. Met een grijns tot achter mijn oren zie ik me al zeemzoet met mijn geliefde kerstmarkten afschuimen.

Toch zal je me niet snel op kerstmarkten zien. Want de realiteit haalt me altijd weer snel van mijn wolkjes. Manlief weet al dat hij me beter meeneemt naar een gezellige kroeg of restaurant. Want buiten aan die kraampjes wil ik steevast glühwein drinken, die ik dan eigenlijk niet lust. En toch drink ik er te veel – omdat ik te koud heb – waardoor ik drie dagen later nog een klopgeest in mijn hoofd voel. En dan mag ik nog zoveel laagjes kledij aanhebben, mijn voeten raken altijd bevroren. Bovendien zijn verkleumde vingers in een chemisch toilet een reden tot het vervloeken van al die laagjes.

Bij Jingle Bells word ik een naïeve romanticus

Die glinsterende sneeuwtapijten waren begin deze week ook al de oorzaak van heel wat gevloek en gesakker. In schuifelpas naar de auto waggelen om dan twee uur aan te schuiven met de wagen. Alweer vloekend, dit keer op die te voorzichtige of te roekeloze chauffeur. Dat we met duizenden tegelijk stonden aan te schuiven, was de enige troostende gedachte.

De winterperiode is geen vat vol romantiek. Toch snakken we net in die duistere periode naar de lichtheid van het bestaan. Vandaar wellicht dat mijn hoofd dan knettert als een vuurwerkstokje op een bruidstaart. Ik koester wel enorm goede herinneringen aan Eiland van Licht. Tienduizenden kaarsjes zorgden toen voor een warme romantische gloed in de binnenstad.

De kaarsjes zijn verdwenen, in de plaats zorgen een ijspiste en kerstmarkt voor de sfeer. Na enkele jaren van zoeken, lijkt de organisatie een goede formule te hebben gevonden. Toch durven we na een week van sneeuwellende al stilletjes te dromen van het Zomercarnaval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier