Jennie Vanlerberghe
Jennie Vanlerberghe
Oprichtster van Moeders voor Vrede
Opinie

26/01/16 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:37

In de modder met de hoop op een beter leven

Jennie Vanlerberghe is de oprichtster van de Belgische tak van Moeders voor Vrede. Vanuit Ieper werkt ze aan een betere wereld voor vrouwen, o.a. in Afghanistan.

In de modder met de hoop op een beter leven

Families stappen mee in de droom die mensensmokkelaars hen voorhouden en sturen hun zonen uit in de hoop dat die een job vinden in het Westen, hen financieel kunnen steunen om op middellange termijn dan zelf ook de oversteek naar het Westen te kunnen plannen. © BELGAIMAGE

Ze zwoegen met pakken en zakken en kinderen op hun armen. Nog meer kinderen zoeken bescherming bij hun lange rokken. Moeders en kinderen. Ook mannen, oudere mannen op de vlucht voor de gruwelijke oorlog. Jonge mannen zijn er bijna niet, die worden in de modder geduwd, in de loopgraven om het land te verdedigen of te doden.

Honderd jaar later opnieuw een vluchtelingenstroom. Maar anders. De moeders en kinderen lopen nu achteraan. Op de vlucht voor oorlog, Ze zijn met weinig, ze vormen een véél te klein onderdeel van die groep.

De mensensmokkelaars worden niet aangeklaagd, men is er bang van

Vooraan lopen in grote getale, stoere jonge mannen. Heel jong soms. Met hoop in hun ogen. Niet allemaal op de vlucht voor de oorlog, maar met de hoop op een beter leven. Sommige worden ook in de modder geduwd, in Calais, Duinkerke, maar de smokkelaars die hen zover kregen, trekken zich daar niks van aan. Mensensmokkelaars zijn in veel landen druk bezig. Ze zijn machtig en rijk. "Stuur uw zoon naar het Westen, dan is ook uw toekomst financieel verzekerd en misschien kan je hem achterna," manen ze families aan.

Die geloven hen en proberen het prijskaartje, dat altijd hoog is, te verzamelen. Ze verkopen hun juwelen, hun geiten en schapen om de 6 à 10.000 dollar bijeen te krijgen. En een dure GSM, zodat ze nieuws krijgen. Het nieuws dat de familie krijgt is niet zo positief, maar misschien komt het nog wel goed.

De smokkelaars worden niet aangeklaagd, men is er bang van. En er is ook nog altijd Allah natuurlijk. De Islam zou het gedrag moeten bepalen, maar die godsdienst wordt meestal door geestelijke oversten naar hun eigen wet gezet. En wordt nu helaas voor veel mensen een gevaarlijke religie.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!