In Brugge kunnen ze gejubel rond Sint-Idesbald vanuit Koksijde maar matig appreciëren

Redactie KW

Bij de Confrérie van Onze Lieve Vrouw van de Potterie vzw in Brugge zijn ze in hun wiek geschoten over het gedrag van burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde.

Die maakte donderdag triomfantelijk wereldkundig dat Sint-Idesbald wel degelijk in Koksijde begraven ligt. Deken Dirk François verwoordt het als volgt in een officieel persbericht. “We vinden het weinig beleefd dat men er de voorkeur aan gaf eerst, bij wijze van een soort ‘primeur’, een persconferentie te houden in plaats van ons, als eerste betrokkenen, vooraf van deze bijzondere resultaten op de hoogte te brengen. Zo moesten wij uiteindelijk dit resultaat vernemen via de pers die ons om een interview vroeg.”

“Misplaatst sarcasme”

“Daarenboven getuigt het misplaatst sarcasme tijdens het slot van het televisie-interview met hem, vrijdagochtend, van weinig goede smaak en van een schrijnend gebrek aan respect”, vervolgt de deken. “Zowel voor de jarenlange zorg van de zusters, voor de Confrérie, maar ook voor de gelovigen die zowel in Brugge als in Koksijde broederlijk samen de verering voor deze uitzonderlijke mens beleven zonder zich te bekommeren waar zijn lichaam nu uiteindelijk rust vond.”

Wij hebben voor alle duidelijkheid nooit ‘de beenderen’ op zich aanbeden

De raad van bestuur van de Confrérie twijfelt echter niet aan de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek op de vermeende reliek van de Zalige Idesbald, sinds begin van de 19e eeuw in bewaring gegeven aan de zusters van de Potterie. Het maakt zich sterk dat de resultaten de situatie niet hoeven te veranderen. “Wij hebben voor alle duidelijkheid nooit ‘de beenderen’ op zich aanbeden, maar via dit tastbaar medium, die een relikwie altijd is, wel de goedheid van deze uitzonderlijke mens die in die duistere tijden een voorbeeld was van christelijke dienstbaarheid en offervaardigheid tot het uiterste voor ons Vlaamse volk, de vissers en de landbouwers die in hem geestelijke maar ook materiële steun en geborgenheid vonden.”

“Ten gepaste tijde beraden”

“Over eventuele gevolgen voor de gebruikelijke uitvoering en symboliek tijdens de liturgische plechtigheden zullen wij ons met de huidige kennis en na bevestiging door inzage van het volledige rapport ten gepaste tijde beraden”, klinkt het ook nog.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier