IN BEELD Tranen van geluk: de Godetia is veilig en wel thuisgekomen

03/12/15 om 13:17 - Bijgewerkt om 13:34

Precies 50 jaar na haar maidentrip liep het logistiek steunschip van onze marine Godetia vanmorgen haar vroegere thuishaven weer binnen.

Donderdagmorgen om klokslag 9 uur liep het logistieke steunschip Godetia, dat het commandoschip was van het NAVO-mijnenbestrijdingseskader, de Oostendse haven binnen. Een half uurtje later was het aangemeerd in zijn peterstad, tot eind jaren '80 de thuishaven van de A960, na succesvolle opdrachten in de Baltische, Middellandse en Noordzee. Naast de Godetia meerde ook een zestal mijnenjagers uit Groot-Brittannië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Duitsland en Nederland aan die de Godetia escorteerden.

De Godetia nam sinds eind mei deel aan de Europese operatie Triton en redde meer dan 1.617 bootvluchtelingen. Het schip verliet de haven van Zeebrugge op 17 augustus en nam deel aan diverse internationale oefeningen zoals Northern Coast en de grootste NAVO-oefening ooit in de Middellandse Zee, Trident Juncture. Voor de familie was het na al die maanden een blij en hartelijk weerzien. Maandag vaart de Godetia door naar thuishaven Zeebrugge.

(ML - Foto's ML/Belga)