In assisenzaak rond gifmoord op jongetje van 9 uit Eernegem zullen 44 mensen moeten getuigen

Redactie KW

Maandagnamiddag is in Brugge de getuigenlijst samengesteld voor het assisenproces tegen Petra Vandenbussche (39). De beschuldigde staat terecht voor de gifmoord op haar 9-jarige zoontje Aron Dedier. In totaal zullen 44 getuigen opgeroepen worden.

Op 15 mei 2011 vergiftigde Petra Vandenbussche in Eernegem haar 9-jarige zoontje Aron Dedier met het verboden insecticide Malathion. Het slachtoffertje overleed op 3 juni 2011 in het ziekenhuis in Gent aan de gevolgen van die vergiftiging. In eerste instantie werd gedacht dat Aron het insecticide tijdens het spelen op een boerderij had binnengekregen. Zijn moeder bekende pas in oktober 2011 de feiten.

De getuigenissen van de gerechtspsychiaters zullen wellicht cruciaal worden op het proces. Bij een tweede expertise werd bij de beschuldigde het syndroom van Münchhausen by proxy vastgesteld. Dat zou betekenen dat Vandenbussche haar kind bewust ziek wilde maken om zelf aandacht te krijgen. Psychiaters Hans Hellebuyck en Paul Lodewyck zullen pas op het einde van de getuigenverhoren aan het woord komen. Diezelfde woensdagochtend komt ook klinisch psychologe en criminologe Katrien Rega getuigen.

Beschuldigde riskeert levenslang

Petra Vandenbussche wordt verdedigd door Johan Platteau, op de preliminaire zitting vertegenwoordigd door Melissa Beeckman. Carl Raymaekers en Koen Dermaut treden op als advocaten van de vader van het slachtoffer. De belangen van de andere kinderen van de beschuldigde worden verdedigd door Stijn Leliaert. Christophe Bergez, substituut-procureur bij het parket van West-Vlaanderen in Brugge, neemt de rol van openbaar aanklager op zich. Het proces wordt voorgezeten door Boudewijn Desmet.

Op 15 september gaat het proces verder met de samenstelling van de jury. Een uitspraak wordt verwacht op donderdag 25 september. Petra Vandenbussche riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier