In 2015 zijn er 8 Russische oorlogsschepen voor de Belgische kust gepasseerd

© archief EPA
Redactie KW

Zelfs een Russische onderzeeër passeerde aan 10 km/u voor onze kust.

“Op een stormachtige voormiddag in november 2015 passeerde een Russische onderzeeër langs de Belgische kust. Dat hadden we al een kwarteeuw niet meer gezien”, zegt Kapitein-ter Zee, Carl Gillis, directeur beleidsondersteuning bij de Marine, woensdag in Knack.

De Russische schepen – naast de onderzeeër ook fregatten en bevoorradingsschepen – bleven in internationale wateren. Ze maken volgens Gillis deel uit van de noordelijke vloten die naar de Middellandse Zee vertrokken om Russische troepen te ontplooien in Syrië. Volgens hem is de onderzeeër doorgevaren naar de Middellandse Zee, waar hij “naar alle waarschijnlijkheid langeafstandsraketten op IS-doelwitten afgevuurd” heeft.

10 kilometer per uur

De Belgische marine was door de Nederlandse collega’s op de hoogte gebracht van de komst van de onderzeeër. Hij werd begeleid door de Castor, één van de nieuwe kustpartrouillevaartuigen van de Belgische marine. De tocht langs België duurde een halve dag omdat het schip door het slechte weer amper 10 kilometer per uur haalde. De onderzeeër had de stuurhut boven water en kon zo vanop de Castor gefotografeerd worden. De marine droeg de onderzeeër nadien over aan de Franse collega’s.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier