Illegalen koppelen pompen onder viaduct in Zeebrugge los om telefoons te kunnen opladen

Redactie KW

De pompen dienen om de ondertunneling van het station leeg te pompen bij hevige regenval, maar werkten door het loskoppelen uiteraard niet meer.

Woensdagmorgen rond 10.45 uur werden in Zeebrugge onder het viaduct van de New Yorklaan zes personen uit Iran aangetroffen. Ze lagen te rusten in een voorheen afgesloten technische ruimte, waarin een elektriciteitskast stond.

Het hangslot aan de deur was opengebroken, en een verlengsnoer om batterijen van telefoontoestellen te kunnen opladen, zat in het stopcontact. Ook werden er in de omgeving sporen vastgesteld die erop wezen dat er recent vuur was gestookt. Belangrijk daarbij was dat de pompen die bij hevige regenval de ondertunneling van het station moeten leegpompen, los werden gekoppeld van het elektriciteitsnetwerk, zodat de daders het verlengsnoer konden inpluggen. Daardoor konden de pompen dus niet meer functioneren. Bij hevige regenval zou de ondertunneling onder water komen te staan, met mogelijke hinder voor reizigers en schade aan de elektrische toestellen en de tunnel tot gevolg. De diensten van NMBS kwamen ter plaatse om alles opnieuw correct aan te sluiten.

De zes personen werden gerechtelijk gearresteerd en de hele dag verhoord door de Scheepvaartpolitie van Zeebrugge, die hiervoor een tolk inschakelde. Uit het onderzoek bleek dat andere personen in illegaal verblijf de feiten hadden gepleegd, waarbij de zes personen uit Iran naar eigen zeggen de technische ruimte enkel als schuil- en slaapplaats hadden gebruikt. Zij vertoefden tot voor kort rond Calais en probeerden net zoals zovelen om nu via de haven van Zeebrugge de oversteek naar Groot-Brittannië te maken door in eerste instantie de haven binnen te dringen en vervolgens in een trailer te geraken. Ze vertelden de politiediensten onder meer dat er al een handgemeen geweest was tussen groepjes van verschillende origine. Ze werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier