Illegaal uit Gistel na acht jaar uitgewezen, vlak voor huwelijk

04/10/16 om 12:36 - Bijgewerkt om 12:31

Unubold Enkhtugs (20) verblijft al acht jaar in België, studeert en heeft trouwplannen. Maar vorige week werd de jongeman uit Gistel plots overgebracht naar een gesloten centrum omdat hij uitgewezen wordt. Tot ontsteltenis van zijn verloofde Esmee (18).

Illegaal uit Gistel na acht jaar uitgewezen, vlak voor huwelijk

Unubold kwam op zijn twaalfde uit Mongolië naar ons land met zijn moeder en zus. Hij ging naar het Sint-Lutgardisinstituut naar school, studeert vandaag aan de katholieke hogeschool Vives en woont op een gelijkvloers appartement in de Sint-Jans-Gasthuisstraat in Gistel. Daar werd de jongeman donderdag opgepakt door de politie en overgebracht naar het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Samen met zijn mama en broer. Omdat hun aanvragen in het verleden telkens afgewezen werden, en ze dus illegaal in het land verbleven.

"Ik stond machteloos"

Zijn vriendin Esmee Jasmine Pauw (18) zag haar vriend opgepakt worden voor haar ogen. "Ik stond machteloos. Echt verschrikkelijk. Info kreeg ik niet", vertelt ze. Het koppel leerde elkaar kennen in juli 2014. "Via internet. Maar het klikte meteen", zegt Esmee. Enkele maanden later begonnen ze een relatie. Omdat Esmee, afkomstig uit Nederland, nog naar school ging, bezocht ze haar lief in de weekends en tijdens de schoolvakanties. Eind vorig jaar schooljaar, toen ze afstudeerde, trok ze bij hem in. "We maakten meteen trouwplannen en stapten begin juli naar het gemeentehuis om de huwelijksaangifte te doen", vertelt Esmee.

Maar volgens haar is het daar beginnen fout lopen. "We moesten verschillende documenten in orde brengen. Hiervoor zijn we meermaals naar het stadhuis en naar Brussel gegaan. Vandaag beschikken we over alle nodige papieren. Buiten één document, dat we blijkbaar nog naar een vertaalbureau moesten sturen." Esmee en Unubold waren in blijde verwachting van het verlossende papier. Tot de politie plots over de vloer kwam. "Naar verluidt om te onderzoeken of het om een schijnhuwelijk gaat. Maar mij hebben ze niet eens ondervraagd. Mijn vriend liet in de politiewagen al weten dat het fout zit. Dat ze hem zullen overbrengen en uitwijzen", zucht Esmee.

Illegaal uit Gistel na acht jaar uitgewezen, vlak voor huwelijk

Sindsdien zit ze alleen op het appartement van Unubold. Radeloos. "De mensen zeggen dat ik niet mag trouwen met mijn vriend om hem in het land te kunnen houden. Maar het enige wat ik wil is dat wij samen zijn, dat ik mijn leven kan delen met hem." Advocaat Benjamien De Vos verdedigt Unubold Enktuhgs. "Hij is perfect geïntegreerd, spreekt perfect Nederlands, heeft zijn middelbaar afgewerkt in Oostende en studeert verder aan de hogeschool. Hij heeft hier zijn jeugd doorgebracht en zijn toekomstige vrouw leren kennen. Zij waren van plan om deze maand te huwen. Hierdoor zou mijn cliënt via nog enkele aanvullende formaliteiten niet langer illegaal in het land verblijven", zegt De Vos, die de uitwijzing dan ook aanvecht.

"Ik mis hem enorm"

"Gezien het geplande huwelijk kan dit niet. Dit is in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens: het recht op familieleven en recht om te huwen. In de beslissing tot uitwijzing wordt echter over het geplande huwelijk met geen woord gerept". Esmee wacht bang af. "We hebben nog contact via de telefoon, maar ik mis hem enorm. Ik hoop dat we snel ons leven kunnen samen verderzetten."

(DJ - Foto's DJ)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!