“Ik leef elke dag in een pretpark”

© Myriam Van den Putte
Redactie KW

Onlangs waren het centrum van De Panne en de zeedijk het decor voor een bonte collectie orgels, een initiatief van de dienst Toerisme De Panne, in samenwerking met MechaMusica, een vereniging van draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van automatisch spelende muziekinstrumenten. Alberic Godderis is een van de drijvende krachten die mee zijn schouders zette onder het orgelfestival.

Als kind was Alberic Godderis (30), afkomstig van De Panne, gefascineerd door orgels en orgelmuziek. “Ik vond het eerst gewoon leuk, maar het werd snel een passie”, vertelt Alberic. “En ik wilde mijn eigen orgel. Om dat te kunnen betalen, verkocht ik mijn miniatuurtreintjes. Toen ik wat ouder werd, ging ik mee op pad met mijn oom Robert, die jaren geleden al orgelfestivals organiseerde. En ik begon ook zelf mijn orgeltje te verhuren, dat deed ik 14 jaar lang, tot vorig jaar nog aan Studio 100. Op een bepaald moment werd ik gecontacteerd door museum Speelklok in Utrecht. Ze wilden mij overhalen om daar aan de slag te gaan als orgelrestaurateur. Maar mijn ouders wilden dat ik eerst mijn studies economie afmaakte in Gent. Intussen woon ik al 8 jaar in Utrecht en is het museum mijn tweede thuis geworden.”

Leermeester

“Ik mag me gelukkig prijzen met een leermeester als Hans Van den Berg, die nu al over de 70 is en mij heeft ingewijd in al zijn geheimen. Het is een ontzettend intensief ambacht in een ogenschijnlijk onzeker vak. Maar net de referentie van Hans was voor mij een stimulans om de kans met beide handen te grijpen. Het museum biedt een enorme waaier aan instrumenten, dat is een onbetaalbare levenservaring. Ik besef heel goed dat ik door daar te mogen leren en werken mezelf als orgelbouwer op de kaart heb kunnen zetten. Ik ga ‘s morgens niet naar mijn werk: het is alsof ik elke dag in een pretpark leef. En ik had nog meer geluk: ik leerde in het museum ook mijn vriendin kennen, als jobstudente. Zij is niet zo bezeten als ik, laat ons zeggen dat ze een ‘milde liefhebber’ is, die mij steunt en begrijpt”, lacht Alberic.

“Het is een ontzettend intensief ambacht in een onzeker vak”

Op tournee

Sinds een aantal jaar trekt Alberic Godderis bijna elk weekend op tournee met zijn orgel ‘Heen en Weer’, een exemplaar dat in 1909 door de Antwerpse orgelbouwer Bursens werd gebouwd. “Oorspronkelijk was het een dansorgel, maar later werd het verbouwd tot een compacter straatorgel. Het grootste stuk van het huidige instrumentale gedeelte en het front is nog altijd het originele”, legt Alberic uit. “Ik vind het belangrijk voor het voortbestaan van het orgelambacht dat ik er iedereen mee in contact breng. En ik zie dat er interesse is. Of ik zelf een echte voorkeur heb? Niet echt, ik ben een alleseter. Zowel dansorgels als kermis- of straatorgels boeien mij, maar eigenlijk mechanische muziekinstrumenten in het algemeen. Ik ga ook altijd graag een nieuwe uitdaging aan. Zo heb ik mijn moeder beloofd dat ik een dansorgel zou maken voor haar hotel-restaurant in Adinkerke… en dat komt eraan.” (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier