"Ik heb me nooit meer geschaamd om christen te zijn dan bij affaire Vangheluwe"

05/10/16 om 14:23 - Bijgewerkt om 15:11

Dat zei Lode Aerts (57), de kersverse bisschop van Brugge, woensdag op een persconferentie in het hoofdkwartier van de Belgische bisschoppen in Brussel.

"Ik heb me nooit meer geschaamd om christen te zijn dan bij affaire Vangheluwe"

© BELGA

Lode Aerts opende woensdag op de persconferentie met een kwinkslag en zei dat hij dacht dat het over iemand anders ging, "omdat de aartsbisschop in zulke lovende bewoordingen" over hem "had gesproken".

Maar de nieuwe bisschop ging ook meteen naar de kern van enkele actuele kwesties die hem bezighouden. "Wat betekent samenleven vandaag de dag?", vroeg hij zich af. "Samenleven met anderen betekent vandaag zeker niet meer uw mening of uw wil opdringen aan de anderen", aldus Aerts. "We hebben immers geen monopolie op een project voor de samenleving. Wat het dan wel betekent? Met open blik naar de wereld kijken en een teken stellen naar de anderen dat open, vrij en uitnodigend is. Dat heb ik geleerd door veel met jongeren te werken", zei Aerts.

Blijvende steun

Daarvoor had de nieuwe bisschop de mensen bedankt die zoveel vertrouwen in hem stellen. "Ik zal trachten dat vertrouwen niet te beschamen en ik reken op blijvende steun van deze mensen", aldus Aerts.

Hij zei dat hij in Gent een groep van mannen en vrouwen rond zich had verzameld die hem altijd goed hebben ondersteund. "En ik ben zeker dat ik zulke mensen ook in Brugge zal vinden. Ik ken trouwens al de mensen van Ark-gemeenschap en de Sint-Michielsbeweging in Brugge en ik ken ook veel individuele geestelijken en pastorale werkers in West-Vlaanderen", zei hij.

Over de in opspraak gekomen vroegere bisschop van Brugge Vangheluwe zei Aerts: "Het was verschrikkelijk om in die periode christen te zijn. Wellicht kwamen die excessen doordat de Kerk in dat tijdvak te veel macht had. We moeten er alles aan doen, opdat dit soort misbruiken nooit meer voorkomt."

(belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!