“Ik ga door tot ik 100 ben”

Raphael Denutte won twee jaar geleden de koningsschieting bij Sint-Sebastiaan Lendelede. (Foto JCR)
Redactie KW

De Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan uit Lendelede heeft afgelopen weekend zijn oudste lid gehuldigd. De 96-jarige Raphael Denutte is bezig aan zijn 85ste jaar als boogschutter. “En ik ben het nog steeds niet beu. Integendeel”, zegt de kwieke Heulenaar.

Raphael Denutte is wellicht de oudste boogschutter van ons land. De 96-jarige Heulenaar heeft liefst 85 jaar ervaring met pijl en boog. Hij kreeg de microbe te pakken door zijn vader Joseph. “Op het erf bij ons thuis in Bellegem installeerde mijn vader een ‘staande perse‘. Elke avond nam ik pijl en boog om te oefenen. Dat was voor mij het ideale tijdverdrijf. Elektriciteit hadden wij toen nog niet.”

Raphael startte als jonge snaak bij de Markse schuttersvereniging De Gilde en trad zo in de voetsporen van de zijn vader. “Mijn vader slaagde erin om voor de Eerste Wereldoorlog twee keer op rij koning te worden”, zegt hij. “Enkele jaren later herhaalde ik dat. Mochten de Duitsers onze perse in Marke niet hebben vernield, ik zou wellicht ook een derde keer koning en dus keizer geworden zijn.” Raphael mocht die titel wel later nog in ontvangst nemen. “In 1962 werd ik keizer van Groot-Kortrijk.”

Mooiste moment

Door de jaren was Raphael lid van verschillende gildes: De Katte in Bellegem, Willem Tell, de Sint-Jozefsmaatschappij en de Sint-Sebastiaansgilde in Kortrijk. Nu is hij al twintig jaar lid bij de Lendeleedse hangbooggilde Sint-Sebastiaan. “Hoeveel titels ik heb gewonnen in mijn carrière? Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb zeker meer dan twintig bekers en tien kampioenentitels. Het allermooiste moment beleefde ik twee jaar geleden, toen ik als 93-jarige en oudste lid van de club de jaarlijkse koningsschieting won.” Vandaag telt de Lendeleedse club nog maar acht leden. “Tien jaar geleden waren we nog met twintig, maar er vallen af en toe mensen weg en er komen geen jongeren meer bij. Ik verwacht dat de sport binnen hier en tien jaar ten onder gaat. Dat is jammer.”

Verlies vrouw

Op zijn 96ste gaat Raphael nog tot drie keer per week schieten in de club in Lendelede. “De sport houdt me recht. Anderhalf jaar ben ik mijn vrouw Josée verloren. We waren meer dan 65 jaar getrouwd. Zoiets heeft een grote impact. Ik mis haar nog elke dag.” De kwieke Heulenaar is vastbesloten om nog enkele jaren door te gaan. “Zolang het gaat, waarom niet? Ik doe het nog altijd graag en heb geen hulpstukken nodig om te schieten. Mijn doel? Doorgaan tot mijn 100ste. Dan mag je nog eens terugkeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier