Ignace Declercq uit Ieper vindt plooibare hondenpoepraper uit

Redactie KW

Ignace Declercq (76) nam onlangs deel aan de internationale Eureka-wedstrijd in Brussel. Ruim 150 deelnemers stelden er meer dan 300 uitvindingen voor.

Ignace sleepte er een tweede prijs in de wacht met zijn ‘hondenpoepraper’ Grip-All. Intussen is hij op zoek naar een bedrijf dat zijn uitvinding op de markt wil brengen. “Op de beurs trok ik aandacht met slogans als: ‘hondenpoep is toch iets vies, daarom dat ik de Grip-All kies. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in alles dat met techniek te maken heeft”, opent Ignace Declercq uit de De Montstraat. “Als leerling van het Oostendse VTI leerde ik het vak van metaalbewerker en kon ik aan de slag als matrixmaker in de omgeving van Kortrijk. Later ben ik echter zelfstandig vrachtwagenchauffeur geworden. Tijdens mijn ritten had ik tijd zat om na te denken over vernieuwende technische projecten.”

Nieuw gereedschap ontwikkelen

Begin dit jaar kreeg Ignace het idee om een ‘hondenpoepraper’ te maken. “Toevallig zag ik op een straat dat een oude vrouw zich moest bukken om de drollen van haar hond op te rapen en in een hondenpoepzakje te doen”, legt hij uit. “Ik kwam meteen op het idee om zelf een nieuw gereedschap te ontwikkelen en zo het leven van de hondenliefhebbers gemakkelijker te maken. Na heel wat tekenwerk, knutselen en boren had ik een prototype van mijn plooibare hondenpoepraper klaar. Het idee is relatief eenvoudig te vatten. We kennen allemaal de mensen die in pretparken en op straat papiertjes oprapen met een grijper. Zo’n grijper leek me een goed startpunt, maar ik heb heel wat aanpassingen doorgevoerd. In plaats van twee fijne stokjes onderaan, heb ik twee grote schelpen bevestigd die zich open en dicht kunnen bewegen. Het is bovendien mogelijk om er een papieren of plastieken zak over te plaatsen. Op die manier kan de gebruiker de poep oprapen, de zak erover plooien een vervolgens in de vuilnisbak werpen zonder handen vuil te maken. Zo is het ook nog milieuvriendelijk. Na de ontwikkeling van het prototype volgden nog heel wat tests. Ik heb het ten slotte plooibaar gemaakt, zodat mijn uitvinding past in een winkelzak of grote handtas.”

(ZB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 28 december

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier