Ieperse Frietrock plaatst WK-scherm op Grote Markt

Redactie KW

Nog een goeie drie weken en de Rode Duivels mogen proberen om wereldkampioen te worden. Supporters kunnen alvast hun schmink, Fellainipruiken en opblaasbare drietanden van onder het stof halen, want op tal van plaatsen in de Westhoek kunnen ze terecht om Kompany en co aan het werk te zien.

Tijdens het WK in Brazilië in 2014 en het EK in Frankrijk twee jaar geleden sloegen Lander Bal van ‘t Klein Stadhuis, Rudi Declercq van Den Anker en Wouter Polfliet van toen De Trompet, nu St-Christophe de handen in elkaar om de wedstrijden van de Rode Duivels te vertonen op een groot scherm op de Ieperse Grote Markt. Dit keer laten ze echter de organisatie over aan Patrick Thijs en zijn team van vzw Frietrock. “Bij ons was er weinig animo om dit weer volledig zelf uit de grond te stampen”, zegt Rudi Declercq. “Door de onder meer de rally zitten we in juni met een heel drukke periode. Vandaar dat we Patrick Thijs van frituur De Leet aangesproken hebben. Hij heeft met zijn team van vzw Frietrock ondertussen heel wat ervaring met het organiseren van grote evenementen. Met de horecazaken op de Grote Markt steunen we hem volledig en helpen we waar we kunnen.”

Rally

“We zijn helemaal klaar om de fakkel over te nemen”, zegt Patrick Thijs. “Het zou jammer zijn mocht een belangrijke centrumstad als Ieper de wedstrijden van de Belgen niet zouden tonen op groot scherm”, zegt Patrick. “De mensen willen dat samen beleven. Het scherm komt opnieuw ter hoogte van het gerechtsgebouw. Voor de dranken gaan we in zee met Inbev, dat ons selecteerde als een van de belangrijkste locaties waar op groot scherm naar voetbal gekeken kan worden. We voorzien een karrenvracht aan supportershebbedingen: vlaggen, shirts… Ze willen er zeker een groot feest van maken.”

“In 2014 en 2016 zakten gemiddeld 1.500 à 2.000 mensen af naar de Grote Markt om de wedstrijden te bekijken”

Op zaterdag 23 juni spelen de Rode Duivels om 14 uur hun tweede poulematch tegen Tunesië, maar dan palmt de rally quasi het hele stadscentrum in. “Uiteraard zal het dan niet lukken om een groot scherm te plaatsen op de Grote Markt”, zegt Patrick. “Die wedstrijd zenden we zeker uit op een andere locatie, maar daarover moeten we nog eens samen zitten met het stadsbestuur. De Esplanade is een mogelijkheid, maar de zaterdagmarkt zal ook naar daar verhuizen door de rally waardoor er hoogstwaarschijnlijk geen tijd zal zijn om alles deftig op te kunnen bouwen. Een andere mogelijkheid is de site aan de Fenix.”

Rudi pikt in: “Het is ook afhankelijk van de start van de opbouw van het rallypodium of we de openingswedstrijd kunnen uitzenden op de Grote Markt. Dan zouden we wel kunnen uitwijken naar De Leet.”

“Met Horeca Ieper kunnen we zulke initiatieven alleen maar toejuichen”, zegt voorzitter Jürgen Crombez van Horeca Ieper. “In 2014 en 2016 zakten gemiddeld 1.500 à 2.000 mensen af naar de Grote Markt om de wedstrijden te bekijken. De combinatie met de terrasjes maakt het ook aantrekkelijk voor de dames.”

Ook op de Ieperse Vismarkt kun je naar het voetbal kijken op groot scherm. ‘t Genoegen vertoont alle wedstrijden op het terras. Wanneer de Rode Duivels spelen, slaat uitbater Alexander Desimpel de handen in elkaar met De Vage Belofte om een feestje te bouwen. ‘t Genoegen profileert zich als sportcafé en kan dan ook niet achterblijven om op de kar van de Duivelsgekte te springen. “We zenden alle wedstrijden uit op een groot scherm, dus niet alleen die van de Belgen”, zegt uitbater Alexander Desimpel. “De bedoeling was om samen met De Vage Belofte een scherm te plaatsen voor de wedstrijden van de Rode Duivels, maar dat is moeilijk omdat we naast elkaar liggen. Waar moet je dan dat scherm zetten? Ertussenin? Daarom beslisten we om elk een scherm te zetten, maar de Vage Belofte zal enkel de wedstrijden van de Rode Duivels vertonen. Het is wel de bedoeling om een gezamenlijke toog en een foodtruck te voorzien tijdens matchen van de Rode Duivels.” Christophe Dozie van De Vage Belofte pikt in: “We zijn op de hoogte van de plannen om op de Grote Markt een groot scherm te plaatsen, maar dat schrikt ons niet af. Wij hebben ons eigen trouw publiek. Vooral de jongeren kunnen zo hun eigen plek hebben om het voetbal te bekijken. Bovendien is het op de Vismarkt altijd een tikkeltje warmer dan op de Grote Markt omdat we meer ingesloten zitten.” (TOGH)