Iepers Justitiehuis tijdelijk in Lernout &Hauspie-gebouw

24/10/16 om 16:29 - Bijgewerkt om 22:25

Het justitiehuis aan het Colaertplein wordt binnenkort gerenoveerd. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe (Open VLD) van minister Jo Vandeurzen. In afwachting van de verbouwingen neemt het justitiehuis zijn intrek op Ter Waarde.

Iepers Justitiehuis tijdelijk in Lernout &Hauspie-gebouw

De Vlaamse overheid is sinds 1 januari 2015 eigenaar van de justitiehuizen. Aanvankelijk had minister Vandeurzen geopperd om, gezien de slechte staat van het gebouw aan het Colaertplein, de piste van renovatie te verlaten en een nieuwe locatie te zoeken. Nu deelt de minister dus mee dat het pand alsnog verbouwd zal worden, in het kader van de doelstellingen van het klimaatplan. Een tijdelijk onderkomen voor het justitiehuis werd gevonden op Flanders Language Valley. Deze zomer werd een overeenkomst voor drie jaar ondertekend.

"Momenteel voert de eigenaar van het gebouw aan Ter Waarde 50 nog de nodige aanpassingswerken uit, zoals het opfrissen van het sanitair, de installatie van de onthaalbalie en aangepaste gesprekslokalen. De effectieve verhuizing zal vermoedelijk pas eind dit jaar plaatsvinden", legt Emmily Talpe uit.

Bestek op korte termijn

Over de timing, de omvang en het budget van de werken aan het huidige pand kon de minister nog niets meer vertellen. Hij verwachtte het bestek hierover op korte termijn te ontvangen. "Wel is al duidelijk dat het gerenoveerde gebouw aan het Colaertplein gebruikt zal worden voor de huisvesting van het Justitiehuis en Jongerenwelzijn Ieper. Bij de renovatie zal dan ook rekening worden gehouden met de specifieke noden van beide diensten," benadrukt de politica.

In het Ieperse Justitiehuis kan men terecht voor een eerste gesprek bij een justitieassistent of advocaat. Het is een laagdrempelige loketfunctie die de burgers informeert, bemiddelt, slachtoffers bijstaat en daders begeleidt bij hun strafuitvoering.

(FJA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!