Ieperlingen Louis en Marcella vieren diamanten jubileum

Foto EG
Redactie KW

Op zaterdag 29 april vierden Louis Vandoolaeghe en Marcella Forrez uit Huize Zonnelied hun diamanten huwelijksverjaardag. Zij stapten in het huwelijksbootje in het Zillebeekse gemeentehuis op 12 februari 1958. Het stadsbestuur ontving het diamanten echtpaar in het Belle Godshuis.

Louis werd geboren in Hollebeke op 5 januari 1932 in een kroostrijk gezin Ze waren met 13 thuis. Het gezin telde vijf zonen en acht dochters. Marcella zag het levenslicht in Zillebeke op 29 mei 1931 in een gezin waar er zes kinderen werden geboren: zij had drie broers en twee zussen.

Transport

Na de lagere studies in de dorpsschool in Hollebeke moest Louis meehelpen en gaan werken. “In een gezin met dertien kinderen moest iedereen meehelpen. Het was ook de periode na de Eerste Wereldoorlog en toen ik geboren werd, was de streek nog in heropbouw. Mijn ouders vluchtten ook naar Frankrijk en keerden na de oorlog terug naar het dorp. Ik werkte als chauffeur en voerde vrachten uit over gans België. Ik deed ook mijn militaire dienst en heb 21 maanden moeten vervullen: vier maanden in Leuven en de resterende zeventien maanden in Duitsland, in Delbrück en Itvelt.”

Marcella volgde de kleuterklas en de lagere school in de meisjesschool van Zillebeke. “Na de lagere school moest ik op internaat in Wervik. Uitgaan deed ik in de streek en gelukkig had ik ook broers om mee op stap te kunnen gaan. Op de kermis leerde ik Louis kennen. Wij trouwden in 1958, het jaar van de wereldtentoonstelling in Brussel. Onze huwelijksreis werd logischerwijs de expo in Brussel. Toen we trouwden woonden we tot 1988 in het ouderlijk huis van Louis. Daarna verhuisden wij naar de Komenseweg tot in maart van dit jaar. Na ons huwelijk bleef ik thuis om het huishouden te verzorgen. Ik kon goed naaien en heb heel wat naaiwerk gedaan voor de buren en kennissen. Het werd wat moeilijker om in onze woning te kunnen blijven en wij besloten om naar Huize Zonnelied in Ieper te verhuizen. ”

Okra en reizen

In 1994 ging Louis met pensioen. “Wij hadden een mooie tuin en tuinieren en groenten kweken waren een van mijn passies. De kinderen konden genieten van de lekkere zelf geteelde groenten uit onze tuin. We stonden ook altijd paraat om voor de kleinkinderen te zorgen waar nodig. ”

Marcella was steeds druk in de weer met naaien. “Voor de kinderen was er ook steeds iets te doen. Verder waren we lid van OKRA in Hollebeke en gingen naar de tal van activiteiten en we pikten af en toe een reisje mee. De kinderen en kleinkinderen kwamen graag en ik maakte telkens wel iets lekkers klaar waarvan zij konden smullen.”

Louis en Marcella hebben een zoon en een dochter. Dochter Marleen (59), gehuwd met Paul Synaeve en zoon Geert (55) gehuwd met Carine Bailleul. Zij hebben vier kleinkinderen: Thomas en partner Jolien Cardoen, Clément en partner Jolien Vandooren, Kristof en Dries. Ondertussen hebben Louis en Marcella een achterkleinzoon: Noah. (GR)