Ieperlingen Henri en Josiane vieren hun gouden jubileum

Foto EG
Redactie KW

Henri Parmentier en Josiane Van Craeyveld uit de Fazantenlaan vierden op 7 april hun gouden huwelijksfeest. Zij gaven hun jawoord in het gemeentehuis van Bissegem op 5 april 1968.

Henri werd geboren in Heule en had nog drie zussen en een broer. Zijn vader wilde dat hij tot 18 jaar naar school ging. “Ik volgde in in de vakschool in Kortrijk de afdeling bouw”, zegt Henri.

Josiane komt uit Bissegem. “Ons gezin was een kroostrijk gezin en ik werd geboren in Bissegem op 25 juli 1948. Wij waren met zeven kinderen: vijf meisjes en twee jongens”, schetst Josiane haar roots.

Beroepsrenner

“Mijn vader was streng en ik moest eerst mijn diploma halen”, pikt Henri in. “Ik slaagde met succes, maar begon dan ook te koersen. Uiteindelijk was ik vijf jaar beroepsrenner en heb met heel wat bekende mannen gefietst. Ik was tijdens de wedstrijden eerder de helper van de ploeg. Het waren mooie jaren waar ik veel uit leerde. Een fantastische periode waar ik van genoot.”

“In 1965 brak er brand uit in onze woning in Bellegem. Al mijn trofeeën en foto’s zijn in de brand gebleven. Naast beroepsrenner was ik soldaat. Ik zat achttien maanden in Lombardsijde. Dat viel goed te combineren met mijn koerscarrière. Ondertussen gaf ik ook les in de vakschool in Roeselare, het was een heel leuke werkplek. Ik gaf ook les in het VTI van Ieper en op termijn koos ik om enkel in Ieper les te geven. Ik moest de verplaatsingen doen met de trein en dat was niet altijd even makkelijk. Wij kochten een stukbouwgrond in Ieper en bouwden ons huis. Ik heb ons huis helemaal zelf gebouwd. De werken startten in 1982 en een jaar later zijn we verhuisd.”

“Ik ging naar het toilet en ik zag Henri. Toen ik terugkwam, raakten we aan de praat”

“Ik heb ook geholpen met de bouw van de verschillende afdelingen van de vakschool: de werkplaatsen, klassen en de gebouwen naast de kapel. Ik kon zeer goed overweg met de leerlingen op school en heb er nooit problemen gehad. Toen ik 59 jaar werd, ging ik met pensioen in 1996. Wij hebben een mooi leven gehad, het was niet altijd even makkelijk maar uiteindelijk mogen we niet klagen. In Ieper heb ik bij onze woning een mooie tuin waar ik ook zorg voor draag.”

Café aan het station

Josiane ging op jonge leeftijd werken. “Ik ben vanaf mijn veertien jaar gaan werken. Eerst in het provinciaal zwembad in Kortrijk en dan in een confectieatelier. Ik leerde Henri kennen in een café aan het Kortrijkse station. Hij was reeds gestopt met wielrennen. Ik ging naar het toilet en zag Henri. Toen ik terugkwam, was hij er nog. Wij geraakten aan de praat . Van het een kwam het ander en we werden verliefd. Enkele maanden later waren wij getrouwd. Ik was nog jong en Henri was 31. Ik bleef nog wat doorwerken tot de geboorte van ons eerste kindje. Ik zorgde dat alles klaar was toen hij nog koerste. Ook zorgde ik voor het gezin dat alles steeds klaar was. Het was een zeer drukke periode ook tijdens de lesperiode van Henri in Ieper.”

Spaanse zon

“Wij hebben altijd graag gereisd en trokken er met onze caravan op uit: eerst in Zuid-Frankrijk, later in Spanje. Daar hebben wij nu onze stek gevonden en we trekken er in de winterperiode regelmatig naartoe. Het is nu genieten van de rust in deze prachtige en gezonde streek. Henri gaat er ook nog honderden kilometers fietsen in de schitterende omgeving en het omliggende natuurpark. Wij hopen dit nog zeer lang te kunnen doen”, aldus Josiane.

(GR)