Ieper wil er alles aan doen om zijn kazerne te houden (maar het ziet er niet goed uit)

Redactie KW

Op de gemeenteraad van Ieper maandagavond klonk eerst de oppositie en daarna ook de meerderheid eensgezind: Ieper moet zijn legerkazerne kunnen behouden. Al is het natuurlijk niet aan het Ieperse stadsbestuur om daarover te beslissen. De SP.A riep de drie Ieperse parlementairen op tot actie over te gaan.

“Doordat Defensie tegen 2019 meer dan 1,5 miljard euro moet besparen zullen 10 tot 15 kazernes moeten sluiten”, aldus Philip Bolle (SP.A). “De sluiting van de kazerne van Ieper wordt in elk scenario genoemd als een zekerheid. Dat zou een aanzienlijke impact hebben op onze stad, onder meer qua tewerkstelling: er zijn 300 mensen aan de slag. Wat hebben onze drie Ieperse parlementairen al gedaan om de met sluiting bedreigde kazerne te redden?”

“Deze beslissing zal niet in de gemeenteraad van Ieper worden genomen, maar boven onze hoofden”

Emmily Talpe (Open Ieper) – Vlaams parlementslid – sloot zich daarbij aan. “Naast het rechtstreekse belang van de bijna 300 arbeidsplaatsen – één op de twee woont trouwens in de regio – heb je ook de toeleveringsbedrijven. De beslissing tot sluiting is wel nog niet genomen en met Open VLD volgen we dit nauw op. Indien het toch tot een sluiting zou komen moeten we de herbestemming van de site onderzoeken.”

“Deze beslissing zal niet in de gemeenteraad van Ieper worden genomen, maar boven onze hoofden”, aldus Jan Vercammen (N-VA), tevens Kamerlid. Volgens Jan Breyne (CD&V) moeten de stad en haar vertegenwoordigers bij de hogere overheden er alles aan doen om de kazerne te redden, maar moet dat discreet gebeuren. “Al moeten we wel realistisch zijn: een deel van de kazernes zal worden gesloten, en wat in Ieper wordt gedaan (logistiek, red.) kan relatief gemakkelijk ook op een andere plaats plaatsvinden.”

Waarop Philip Bolle: “De tijd van discretie is voorbij, nu hebben we actie nodig.”

Een goed verstaander begreep: zoals de kaarten nu liggen lijken dan wel nog niet de dagen maar wel de jaren van de Ieperse kazerne geteld.

(pjb)