Ieper mikt op nieuwe jonge gezinnen om bevolkingscijfers op te krikken

Philip Bolle (SP.A-fractieleider), Kathy Laheye, Sandra Debuf, schepen Dominique Dehaene (CD&V), en Alexander Maekelberg en Fabian Debeer van Antea Group. © HV
Redactie KW

In het ruimtelijk structuurplan, dat woensdagavond in Ieper werd toegelicht, staan de actiepunten waarmee het stadsbestuur tot in 2040 het verschil wil maken.

Twee jaar geleden startte het stadsbestuur van Ieper met de herziening van het Gemeentelijk Structuurplan. Er werd nu een infomoment voorzien. Waar vroeger een ruimtelijk structuurplan goed was voor de komende 10 tot 15 jaar, dan mikt de stad nu op een plan dat 2040 moet halen.

Schepen Dominique Dehaene geeft tekst en uitleg. “We staan voor sterke uitdagingen, zoals het aantrekken van jonge gezinnen van tussen de 20 en 40 jaar. Het bevolkingscijfer stagneert momenteel rond de 35.000 inwoners en dat moet meer kunnen.”

Daarvoor is er meer woongelegenheid nodig, beseft de schepen. “We slagen er voorlopig niet in om een groot deel van wie in Ieper werkt, ook in Ieper te laten wonen. In het voorontwerp voorzien we minstens 40 hectares voor bewoning, verspreid over het volledige grondgebied van Ieper. Mocht de kazerne op termijn verdwijnen, dan voorziet het voorontwerp ook daar woonuitbreiding. Met het onderwijs kijken we richting de zone nabij het VTI van Ieper. Ook bijkomende bedrijventerreinen zijn noodzakelijk voor extra werkgelegenheid, net als groen, sport en recreatie, middenstand en onderwijs belangrijk zijn op van Ieper de veertiende centrumstad van Vlaanderen te maken. Met dit plan moeten we op een project mikken, dat tot bijna halfweg de eeuw reikt.”

(HV)