Ieper maakt zich op voor 30.000ste Last Post

Jeroen Laseure

De voorbereidingen voor de ceremonie om 20 uur zijn volop aan de gang.

Koningin Mathilde komt vanavond naar Ieper en dat betekent alle hens aan dek in de Kattenstad. Een groot deel van de Grote Markt wordt voorzien van omheiningen, zodat de koningin in alle rust uit de wagen kan stappen. Op het andere deel van de Markt staat een groot scherm, zodat iedereen de plechtigheid kan bijwonen.

Onder de Menenpoort zijn 500 mensen toegelaten, al zijn het stuk voor stuk genodigden. Het publiek mag wel plaatsnemen in de Menenstraat, de straat tussen de Menenpoort en de Grote Markt. De fans van het koningshuis hebben daar het meeste kans om een handje te geven aan koningin Mathilde.

Ieper maakt zich op voor 30.000ste Last Post

Hoge gasten

Koningin Mathilde is overigens het enige staatshoofd dat naar Ieper afzakt. De meeste andere landen die deelnamen aan de Eerste Wereldoorlog vaardigen hun ambassadeur af, zoals de Verenigde Staten, India en Ierland. Van de Belgische regering tekenen federaal minister van Defensie Steven Vandeput en Vlaams minister-president Geert Bourgeois present, net als gouverneur Carl Decaluwé.

Grote schermen

De plechtigheid is overal in de wereld te volgen en tijdens de Last Post wordt live overgeschakeld naar onder meer Berlijn, Parijs en Wellington. Daarom zijn er twee grote schermen geplaatst onder de Menenpoort, zodat ook alle aanwezigen in Ieper de buitenlandse eresaluten kunnen volgen. Op de Grote Markt vinden voorafgaand aan de ceremonie concerten plaats.

Ieper maakt zich op voor 30.000ste Last Post

Van 17.45 tot 18.30 uur is er een optreden van de Australisch Perth Hills & Wheatbelt Band. Van 18.45 tot 19.30 uur is het de beurt aan de Band of the Royal Engineers. De uitzending zelf start in Ieper omstreeks 19.45 uur en is live te volgen via www.kw.be. De aankomst van koningin Mathilde is voorzien om 19.50 uur.

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier