Ieper: “Als kind gaf ik al mijn mening over films”

Claudine Couvreur, Erik Blondeel, Lutgard Vinckier, Philip Groenweghe, Cynthia Van Gheluwe, Wim Debrabander.
Redactie KW

Lutgard Vinckier mag zich dit jaar dé Krak van Ieper noemen. Ze is al vele jaren secretaris van Filmuniversiteit Ieper en zet daarmee het levenswerk van haar vader Romain verder. Vorig jaar bestond Filmuniversiteit Ieper 60 jaar en kreeg ze de Cultuurtrofee van de stad.

“Ik viel volledig uit de lucht toen ik te horen kreeg dat ik genomineerd was voor de Krak van Ieper”, vertelt Lutgard. “Het was een aangename verrassing en die verrassing werd nog groter toen ik vernam dat ik ook de winnares was. De andere kandidaten waren zeker ook Krak-waardig, maar ik ben dankbaar voor elke stem die ik gekregen heb. Het is een mooie bekroning voor alle prestaties die meestal achter de schermen gebeuren.”

Filmuniversiteit Ieper

Lutgard kreeg de liefde voor film met de paplepel mee. “Filmuniversiteit Ieper mocht vorig jaar haar 60-jarig bestaan vieren en dat heeft de organisatie voor een groot deel te danken aan mijn vader Romain”, legt ze uit. “Hij was meer dan 50 jaar bestuurslid en droeg het culturele leven in Ieper een warm hart toe. Ik was nog heel klein toen hij mij meenam naar de bioscoop om films te gaan bekijken. In schoolvakanties trokken we naar visiedagen rond films in Gent, Brussel en Antwerpen.”

We hebben dit jaar de stadsschouwburg moeten inruilen voor Het Perron

“We zagen toen vier films per dag en mochten onze mening geven over wat we ervan vonden. Aan de keukentafel hebben we daar toen veel over gediscussieerd.” (lacht, red.) “Hij baseerde zijn filmkeuze voor de Jefi-kinderfilmclub onder andere op onze meningen. Later ben ik ook in het bestuur van Filmuniversiteit gestapt. We vertonen tien films per seizoen en kiezen daarbij voor ‘de andere film’. Toen mij vader onverwacht stierf in 2009 was dat een hele klap, maar uiteindelijk hebben we beslist om zijn levenswerk toch verder te zetten. Met succes, want de laatste jaren is ons ledenaantal fel gegroeid. We hebben dit filmseizoen de stadsschouwburg ingeruild voor Het Perron, door plaatsgebrek. Dit was even wennen, maar we zijn blij met de overstap. Nu kan na de film ook nagepraat worden bij een glaasje aan de bar van Het Perron.”

Evaluatie

Het seizoen van Filmuniversiteit Ieper loopt van oktober tot maart. “Met het bestuur zijn we daar echter het hele jaar door mee bezig”, legt Lutgard uit. “Na de laatste film mogen leden het voorbije seizoen evalueren. Hun top drie van beste films van het voorbije seizoen en hun minst gewaardeerde films nemen wij mee bij onze nieuwe filmkeuzes voor het volgend seizoen. Hun wensen en suggesties zijn altijd welkom.”

(JL)

Vragenrondje

Komt er ooit nog een nieuwe bioscoop in Ieper?

“Ieper heeft ooit nog zes cinema’s gehad. Met Filmuniversiteit Ieper zijn we gestart in het Coliseum in de Sint-Jacobsstraat en daarna zijn we moeten uitwijken naar ‘t Oud Ieper op het Colaertplein. Toen ook die zaal sloot, trokken we naar de stadsschouwburg en nu Het Perron. Het is jammer dat er in heel onze regio geen cinema meer te vinden is, je moet al naar Kortrijk of Roeselare. Of er ooit nog een bioscoop komt in Ieper, weet ik helaas niet. Mijn vader heeft nog onderhandeld met Kinepolis, maar dat is op niets uitgedraaid. Maar niet getreurd, wellicht zorgt het ontbreken van een filmzaal in Ieper ook voor ons mooie aantal leden bij Filmuniversiteit Ieper…”

Waarom kies je voor een job in de zorgsector?

“Na mijn studies ben ik aan de slag gegaan als opvoedster bij De Lovie in Poperinge. Later ben ik mijn man gevolgd naar Leuven en ook toen ben ik in de zorgsector terecht gekomen. Ik werk graag met mensen en help hen op weg naar hun maximale ontplooiing. Sinds 2005 ben ik aan de slag in Huize Rozenwingerd in Oostduinkerke. Dat is een voorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ik hou me er bezig met personeelszaken en ben er op maandag, donderdag en vrijdag. De andere dagen van de week ben ik te vinden als administratief bediende in vzw Matthijs in Ieper, een dagopvang voor kinderen en jongvolwassenen met mentale beperkingen. Ten slotte ben ik nog mantelzorger en zorg ik graag voor de kleinkinderen.”

Wat wens je voor 2017?

“Met Filmuniversiteit hebben we een mooi bedankingskaartje gekregen met de tekst: ‘Vrede op aarde, ‘t klinkt zo gewoon. Zou die ooit komen of is het een droom?’ Dat vind ik een fantastische boodschap en laat ons daar samen stapsgewijs aan werken.”

Bio

Privé

Geboren op 27 september 1958. Ze is getrouwd met Philip Groenweghe (60) en samen hebben ze twee kinderen: Julie en Pieter en twee kleinkinderen: Nina en Finn. Het gezin woont in de Masscheleinlaan in Ieper.

Opleiding en loopbaan

Na haar studies lager onderwijs ging ze aan de slag in De Lovie als opvoedster. Daarna werkte ze onder meer in crisiscentrum De Stut in Leuven en in De Morgenster in Waasmunster. In 1988 keerde ze terug naar De Lovie en in 2005 maakte ze de overstap naar Huize Rozenwingerd. Sinds 2007 werkt ze ook deeltijds in vzw Matthijs als administratief bediende.