Iedereen wil extra bedrijventerreinen in Deerlijk

Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl De Donder met in de achtergrond de gronden langs de E17, die de gemeente Deerlijk wil ingekleurd zien tot bedrijvenzone. © DRD
Redactie KW

Er is een mogelijke doorbraak voor de ontwikkeling van een extra bedrijventerrein langs de E17. Om de druk op hogere overheden op te voeren, werd tijdens de jongste gemeenteraad een geactualiseerde motivatienota voorgelegd, die unaniem werd goedgekeurd.

“Deerlijk is een verstedelijkte gemeente met talrijke kmo’s met regionale en internationale uitstraling”, verduidelijkt schepen Carl De Donder. “Zowat 50 kmo’s stellen samen meer dan 2.000 mensen te werk en genereren een omzet van meer dan 400 miljoen euro. Veel van deze kmo’s zijn ofwel historisch ingebed in het centrum en nu ingesloten door woningbouw, ofwel bevinden ze zich in het buitengebied waar er niet meer mag uitgebreid worden.”

“Wekelijks krijgen we de vraag van Deerlijkse bedrijven om uit te breiden”

“Om hun dynamiek of vertrek uit de dorpskern op te vangen, is er behoefte aan een nieuw regionaal bedrijventerrein in Deerlijk. De meeste ondernemers benadrukken de voordelen van één productlocatie. Ook voor de lokale handelaars is industrie in de gemeente heel belangrijk want waar mensen komen werken, is er extra verkoop bij de handelaars.”

Bedrijven vertrekken

“Het gemeentebestuur ijvert al decennia voor de ontwikkeling van een bijkomend regionaal bedrijventerrein ten zuiden van de E17 in de nabijheid van Gaverzicht. Bij de afbakening van het stedelijk gebied Kortrijk hebben we alles ondernomen om die afbakeningslijn te verleggen om zowel de Belgiek, Molenhoek als Statiewijk mee op te nemen in het stedelijk gebied om daar een bedrijventerrein te realiseren, maar dat is niet gelukt. Ondanks langdurig en opbouwend lobbywerk en bezwaarschriften bleek de aanpassing niet mogelijk. Nergens kregen wij gehoor, met als resultaat dat heel wat bedrijven andere oorden hebben opgezocht.”

“De invloed van talrijke kleinere eigen ondernemingen blijkt geringer dan de invloed van grotere entiteiten met beslissingscentra in het buitenland. Ik denk hierbij aan Gaverzicht, Belgische topspeler in de meubeldistributie en al meer dan 70 jaar een Deerlijks familiebedrijf dat op dezelfde cynische wijze net buiten het stedelijk gebied werd geplaatst werd. Hierdoor mag Gaverzicht met geen vierkante meter verkoopsruimte meer uitbreiden.”

“Deze onnodige wurging van aanwezige dynamiek is anno 2018 moeilijk te begrijpen. We zullen dit economisch draagvlak nodig hebben. Wekelijks krijgen we de vraag van Deerlijkse bedrijven om uit te breiden of om zich te herlokaliseren op Deerlijks grondgebied. Wij moeten telkens negatief antwoorden…”

“Met de recente beslissing van de Vlaamse Regering over de toekenning van bijkomende behoeftes voor West-Vlaanderen (130 ha) worden – gelukkig – nieuwe perspectieven gecreëerd. Aan de economische subregio Waregem gevormd door Anzegem, Deerlijk, Dentergem, Oostrozebeke, Waregem en Wielsbeke wordt 25,4 ha extra bedrijventerrein toegewezen. Het is nu aan de provincie om concrete terreinvoorstellen voor de inplanting van deze extra hectares uit te werken. Wij zullen uiteraard deze kans aangrijpen om nog eens onze ruimtevraag op tafel te leggen. We blijven vragende partij om in Deerlijk de nodige ruimte aan te snijden ten zuiden van de E17. Die zone kan aanzien worden als een economisch knooppunt, paalt onmiddellijk aan het stedelijk gebied en is goed bereikbaar. Met 6 hectare bijkomende industriegrond zouden wij al heel tevreden zijn.”

Vraag tot steun

“Met het schepencollege hebben we onmiddellijk actie ondernomen door de al bestaande motivatienota van 2010 te actualiseren door toevoeging van de recente beslissing van de Vlaamse Regering en de vertaling naar de provincie West-Vlaanderen. De adviesraad economie Deerlijk heeft in haar jongste vergadering een positief advies uitgebracht over de afbakening van het stedelijk gebied ten zuiden van de E17 als er rekening wordt gehouden met de verwachtingen van de ondernemers uit de landbouwsector.”

De visienota werd unaniem goedgekeurd tijdens de jongste gemeenteraad en zal nu overgemaakt worden aan de intercommunale Leiedal, de conferentie van de burgemeesters, Unizo regionaal en Voka, met de vraag deze te ondersteunen. Het gemeentebestuur zal nu aan Leiedal vragen om de zes burgemeesters en schepenen van Ruimtelijke Ordening van de subregio Waregem samen te brengen om tot een gezamenlijk voorstel van locaties te komen dat gedragen wordt door de verscheidene besturen. (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier