Ichtegemse sporthalrenovatie op schema

Koen Pattyn bij de metalen constructie waarin de uitbreiding van de kantine, extra bergruimte en op de eerste verdieping een zaaltje komen. © Foto HH
Hannes Hosten

De renovatie van de sporthal moet het paradepaardje worden van de uittredende CD&V-WIT-coalitie. De werken zijn in februari gestart en schepen van Sport Koen Pattyn kan melden dat alles nog altijd volgens plan verloopt. Alles schiet goed op en in de loop van september zouden de sport- en andere activiteiten in de sporthal hervat kunnen worden.

De renovatie van de sporthal moest in september 2017 starten, maar kon uiteindelijk pas na Nieuwjaar beginnen. “De geraamde bouwtijd van twaalf maanden werd ingekort tot acht maanden”, vertelt schepen Pattyn. “Dat kan door alle werkzaamheden zo compact mogelijk op elkaar te laten volgen. De nieuwe metalen constructie voor en rechts van de sporthal staat er al. Heel binnenkort wordt die grotendeels dicht gemaakt met sandwichpanelen. Eind april, begin mei volgen ook de dakwerken.”

“De sporthal krijgt een volledig nieuw dak met steeldeck-platen. De bestaande sportvloer, die nog maar in 2013 werd geplaatst met een tussenkomst van 50 procent van de Vlaamse overheid, is heel goed afgeschermd. Normaal zal die ongeschonden uit de werken komen, maar je weet nooit wat de gevolgen zullen zijn van de dakwerken. Als er schade is aan de sportvloer zal dat een zaak zijn voor de verzekering.”

“klaar in september”

“We plannen de oplevering nog altijd in september”, zegt Koen Pattyn. “De heraanleg van de parking kadert in de renovatie van de Keibergstraat, die niet meer voor de zomer zal starten. De buitenwerken die wel nog tot het dossier-sporthal behoren, zijn de heraanleg van het terras van de kantine in gepolierd beton en het herstel van de groenvoorzieningen rondom. De samenwerking met hoofdaannemer Vandewalle uit Aalter en architect Claeys-Haelvoet verloopt heel goed.”

Zo zal de sporthal er na de renovatie uitzien. Vooraan rechts komt de ingang en een extra trap naar het zaaltje boven.
Zo zal de sporthal er na de renovatie uitzien. Vooraan rechts komt de ingang en een extra trap naar het zaaltje boven.© (GF)

Ook financieel blijft het sporthaldossier voorlopig binnen de perken. “De kostprijs was geraamd op 1,88 miljoen euro, alles inbegrepen”, aldus schepen Pattyn. “Momenteel zijn er enkel wat kleine min- en meerwerken. Hier en daar komt er een kleine kost bij, maar er zijn ook al kosten geschrapt. We wijken dus nog niet veel af van de raming.”

Nieuw zaaltje

De nieuwe metalen constructie omvat ook een zaaltje voor 100 tot 150 mensen op de eerste verdieping aan de kant van het speelplein. In tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen krijgt dat zaaltje vooraan, vlak bij de nieuwe ingang en de kantine, nog een tweede trap naar boven en een vaste toog. Buiten de zomermaanden, als de speelpleinwerking het zaaltje gebruikt, zullen er in de week sportactiviteiten terecht kunnen en in de weekends activiteiten van verenigingen en privéfeestjes.

“Het voorstel van het college is dat de gemeente zal instaan voor de verhuring van het zaaltje. De drank voor privéfeestjes zou bij de kantine-uitbaatster besteld moeten worden, voor verenigingen bij concessionaris Drankmart Verhelle. Maar de gemeenteraad moet dat voorstel nog goedkeuren”, legt schepen Pattyn uit.

Tijdelijke oplossingen

Diverse sportclubs behelpen zich intussen in de sporthallen van Eernegem, Kortemark en Zarren. De fuif van de KSA en de Chiro in februari vond plaats in een tent en de barbecues van Cycling Team De Somme en van de landbouworganisaties LG, KVLV en KLJ komende zomer gaan dit jaar naar zaal De Klokkenput in Eernegem. “De Reigervrienden konden in hun wielerweekend al in de kantine van voetbalclub KVC Ichtegem terecht. Verenigingen helpen elkaar”, stelt Koen Pattyn vast.

“De speelpleinwerking zal komende zomer in en om de Gemeenteschool georganiseerd worden. Met een minimale impact op de klaslokalen is het mogelijk om de werking voor kleuters en voor lagere school te scheiden. Er komen eind april nog enkele nieuwe speeltoestellen, wat meteen een win-winsituatie betekent voor de Gemeenteschool. De laatste week van augustus, als het nieuwe schooljaar begint, zal de speelpleinwerking uitwijken naar de tuin Dekeyser en zouden de kinderen terecht kunnen in de tenten van ‘t Plectrumfestival en eventueel in het Chiroheem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier