Huwelijk week voor grote feest afgeblazen… en dat is uitstekend nieuws!

Redactie KW

Het huwelijk van Martijn (32) en Ellen (28) uit Bredene werd een week vooraf afgeblazen. Niet omdat één van de twee koudwatervrees kreeg, maar omdat er eindelijk een donorhart voor Martijn beschikbaar is.

Martijn Verhaeghe en Ellen Haesaert leerden elkaar anderhalf jaar geleden kennen. Hij was toen al ziek. De dertiger uit Bredene lijdt aan hypertrofische myopathie, een erfelijke hartaandoening. In 2005 kreeg hij al een donorhart, maar zijn lichaam stootte dat na tien jaar opnieuw af. Een nieuwe harttransplantatie drong zich volgens de dokters dringend op.

Het koppel liet de donkere wolken hun liefdesgeluk echter niet in de weg staan. Martijn vroeg zijn Ellen zelfs ten huwelijk. Nu vrijdag zou hun grote dag worden. Maar een telefoontje besliste daar woensdagavond anders over. “We lagen net in bed”, doet Ellen het verhaal. “Martijn zei het die avond nog letterlijk: De trouw is er al binnen een week. Ze gaan nu ook niet meer bellen, hé. Maar dan plots kwam er toch dat telefoontje. We waren allebei uiteraard dolblij.”

Regelingen treffen

Binnen de twee uur moest het koppel in het ziekenhuis in Leuven zijn. Woensdagnacht nog onderging Martijn de harttransplantatie. Die is goed verlopen, maar Martijn is wel nog volop aan het herstellen. “We mogen drie keer per dag een kwartiertje bij hem”, zegt Ellen. “Ik logeer samen met zijn ouders in een verblijf voor familie, vlakbij het ziekenhuis. Ik zal bij hem waken tot we naar huis mogen. We zijn nog niet getrouwd, maar voor ons geldt wel al het motto ‘in goede en in kwade dagen’ (lacht).”

“Ook de mensen van de feestzaal zijn vooral erg blij dat we een donorhart gevonden hebben”

Terwijl Martijn volop herstelt van de zware operatie is Ellen alles aan het regelen om de trouw uit te stellen. Alle 200 gasten werden persoonlijk verwittigd. De bloemist en de dj werden afgebeld. En de populaire feestzaal Saint Germain in Diksmuide werd verwittigd. “Het was een heel werk om alles af te blazen. Maar iedereen was eigenlijk enorm blij voor ons. Ze kennen dan ook allemaal de situatie. Met de mensen van de feestzaal hadden we dit ook vooraf besproken. Zij reageerden helemaal niet kwaad. Integendeel, ook zij zijn blij dat er een donorhart gevonden werd.”

Huwelijk week voor grote feest afgeblazen... en dat is uitstekend nieuws!

En van uitstel komt geen afstel. Het koppel hoopt om hun grote dag binnen het half jaar toch te kunnen laten doorgaan. En dan zullen ze twee redenen hebben om te vieren. “Het zal alleen maar extra geweldig worden”, zegt Ellen. “Martijn zal er meer van kunnen genieten en wij zullen nieuwe perspectieven hebben. De zoektocht naar een donorhart was uiteraard iets dat in onze relatie sluimerde. Maar met dit positieve nieuws kunnen we weer verder. En die trouw heb ik nog tegoed, dus ik kan alleen maar blij zijn (lacht).”

Bijzonder dankbaar

Het koppel wenst ook de donor en zijn of haar familie te bedanken. “Dankzij hem of haar krijgt Martijn nog een kans”, zegt Ellen. “Het toont nog maar eens aan hoe belangrijk het kan zijn dat mensen zich als orgaandonor registreren.”

(Tim Lescrauwaet)