Huurder met de noorderzon verdwenen, huis herschapen tot vuilnisbelt in Ieper

Redactie KW

Een vrouw uit Ieper geloofde haar ogen niet toen ze het huis dat ze verhuurde na enkele maanden weer binnen ging. De huurder vertrok met de noorderzon en liet het achter als een vuilnisbelt. “De opkuis zal me een pak geld kosten”, zegt Nadine.

Een stort. Zo kan je het huis in de Lombaardstraat in Ieper momenteel het best omschrijven. De vuilniszakken liggen over het hele huis verspreid. Muren zijn besmeurd en werkelijk overal lijkt afval te liggen. Nadine Troosters (64) kon haar ogen dan ook niet geloven toen ze het huis dat ze enkele maanden verhuurd had weer betrad. “Ik herkende het gewoon niet meer”, zegt ze. “Die mensen hebben alles achtergelaten. Zelfs de frigo stak nog vol met beschimmeld voedsel. Het is afschuwelijk.”

Na de dood van haar zoon vorig jaar raakte Nadine in de financiële problemen. Ze besloot dan ook bij haar dochter in te trekken en haar huis te verhuren. Een dame bood zich aan met haar kinderen. “Ze vertelde dat ze nergens een huis kon vinden en ik had medelijden”, zegt Nadine. “Ik gaf haar zelfs nog vijftien dagen om rustig te verhuizen en betaalde de verf waarmee ze zou schilderen. Waarborg vroeg ik niet, want ik had met haar te doen. Naïef van me, achteraf bekeken. Want in werkelijkheid was ze dan al van mij aan het profiteren.”

Na twee maanden werd de huur niet meer betaald. Na wat geduld besloot Nadine toch om naar de vrederechter te stappen. Die besliste dat de huurder het huis moest verlaten. Nadine zag de vrouw en haar kinderen niet meer, maar trof dus wel een volledig verloederde woning aan. “De deurwaarder heeft vier uren nodig gehad om het met vier mensen leeg te halen”, zegt ze. “Maar die vuiligheid hebben ze natuurlijk niet meegenomen.”

En dus wacht er Nadine nog een heel karwei. Ze moet het hele huis namelijk leeghalen en opnieuw oplappen. “En dat zal ik allemaal uit mijn eigen zak mogen betalen”, zegt ze. “Net zoals de kosten voor de deurwaarder. Terwijl ik het net helemaal niet breed heb. Ik wil het huis nu toch weer wat opknappen zodat ik het kan verkopen. Dat zal me er financieel misschien weer wat bovenop helpen. Hoe dan ook heeft het hele verhaal mijn vertrouwen in de medemens een serieuze knauw gegeven.”

De advocaat van Nadine noemt de hele zaak wraakroepend. “In principe zou de huurster voor de kosten van de deurwaarder en de latere opkuis moeten opdraaien”, zegt meester Magali Verfaillie. “Maar die vrouw heeft helemaal geen geld. Dus wellicht komt dat op de schouders van mijn cliënte terecht. Het is echt wraakroepend dat op die manier mensen opgelicht worden die het zelf al moeilijk hebben.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier