Huurder gaat voor vrederechter in de clinch met zus van koningin Mathilde

Dit is het huurhuisje waar de zaak om draait. (Foto MD)
Redactie KW

Donderdag werden voor de vrederechter in Poperinge de pleidooien gehouden in de zaak van de huuropzeg tussen eigenares gravin Elisabeth d’Udekem d’Acoz en bewoner Jan Dhondt, van een huisje in de Canadaweg in Proven.

De eigenares zei de huur op vanaf 1 oktober 2015. Maar Jan Dhondt wil er blijven wonen.

Gravin Elisabeth d’Udekem d’Acoz, de zus van koningin Mathilde, diende in september 2014, tot grote verbazing van bewoner Jan Dhondt, bij de stad Poperinge een aanvraag in om een huis in de Canadaweg 4 in Proven te verbouwen. Daar wilde zij vier gastenkamers in onderbrengen en ze stelde de bewoner voor om er als huisbewaarder te fungeren, in ruil voor een vermindering van de huurprijs.

Verbouwingen

In het huisje wonen sinds meer dan 20 jaar Jan Dhondt (65) en zijn partner. Het huisje bevindt zich in een zijdreef, op een paar honderd meter van de Canadaweg, helemaal verscholen tussen het groen. Omdat het onder de regeling voor zonevreemde constructies in landschappelijk waardevol landbouwgebied valt, volgde op de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning een openbaar onderzoek. Gravin Elisabeth d’Udekem d’Acoz (39) zei eerder in deze krant: “Een verbouwing is de enige manier om het gebouw voor de toekomst te vrijwaren. En het is niet omdat ik de zus van koningin Mathilde ben, dat wij de procedures niet moeten volgen. Dus hebben wij, volledig volgens de regels, een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd.”

Een geschreven contract is niet nodig, want het woord van de adel is meer waard dan een geschreven papiertje

De stad Poperinge verleende een bouwvergunning. Jan Dhondt ging hiertegen in beroep bij de deputatie van West-Vlaanderen, die op 7 mei van vorig jaar de stedenbouwkundige vergunning vernietigde. Bewoner Jan Dhondt stapte naar de vrederechter: “Ondertussen kreeg ik wel de huuropzeg vanaf 1 oktober 2015. Hiervoor trok nu ik naar de vrederechter. Ik kan niet akkoord gaan met het feit dat we uit het huis worden gezet. Er is inderdaad geen schriftelijk huurcontract, maar toen ik mijn intrek nam in het huis werd mij stellig beloofd door Raoul d’Udekem: “Je kan er levenslang blijven wonen, en de lage huurprijs zal nooit opslaan. Een geschreven contract is niet nodig, want het woord van de adel is meer waard dan een geschreven papiertje!”

Lage huurprijs

Elisabeth d’Udekem d’Acoz werd in de rechtbank vertegenwoordigd door meester Francesca Neyt uit Ieper, Jan Dhondt door meester Luc Dubois van het kantoor Dubois-Fabré uit Aalst. “Mijn cliënte vraagt dus dat Jan Dhondt het pand opkuist en verlaat”, aldus meester Neyt. “Er is geen enkele schriftelijke overeenkomst. Er werd zogezegd een ‘levenslange pacht’ afgesloten, maar de pachtwetgeving is hier niet van toepassing, wel de gewone huurwetgeving voor woningen. Graaf Raoul d’Udekem ‘beheerde’ de zaken, maar zonder toestemming van zijn broer Patrick. Een levenslange huur toekennen voor iets dat in een onverdeelde nalatenschap zit, kan gewoonweg niet. Een derde van de huur werd wel uitbetaald aan Patrick d’Udekem d’Acoz. Jan Dhondt vordert nu een groot bedrag voor de werken die hij uitvoerde, maar die deed hij op eigen initiatief. Hij deed dat als tegenprestatie voor de erg lage huurprijs. Maar alles wat niet vastzit, mag weggenomen worden van mijn cliënte. Er was geen beschrijving bij aanvang van de werken. Wij verzetten ons dan ook tegen de aanstelling van een expert ter zake. Het is niet omdat mijn cliënte de zus is van de koningin, dat zij geen rechten zou hebben.”

Meester Luc Dubois wees enkele keren op het ‘levenslang woonrecht’, dat mondeling werd toegezegd. “Raoul d’Udekem d’Acoz handelde in naam van de drie broers, en dat was in de hele streek ook de algemene perceptie”, aldus meester Dubois. “Hij heeft bovendien, in een schriftelijke verklaring, die mondelinge afspraak bevestigd en heeft het daarbij steeds over ‘pacht’. Volgens Raoul werden de afspraken gemaakt in naam van hemzelf en zijn broer Henri, maar niet in naam van Patrick. Deze laatste ontving, op eigen vraag, wel steeds een derde van de huur.”

100.000 euro werken

“In haar besluiten stelt meester Neyt dat Jan Dhondt het pand volledig heeft laten verloederen. Maar niets is minder waar. De expert die langskwam schatte de kost van de uitgevoerde werken op 100.000 euro, waardoor het pand een meerwaarde kreeg van 60.000 euro. En nu zou mijn cliënt al dat geld kwijt zijn, en moeten opkrassen. Het zou gravin Elisabeth d’Udekem sieren, indien ze de levenslange mondelinge belofte zou respecteren. Zelf bewoont ze een immens domein aan de Hamoirlaan in Ukkel, wat zowat de duurste locatie in België is, en het is dus zeer de vraag waarom ze een zeer bescheiden woning in een boerengat absoluut zelf wenst te benutten. Mijn cliënt vroeg vorig jaar verlenging van de huur wegens bijzondere omstandigheden, maar het enige wat volgde, was een factuur van haar rentmeester om de ‘pacht’ voor het volgende jaar te betalen. Hij handelde dus in de overtuiging dat de eigenares zijn bezwaren accepteerde. Hij betaalde dan ook onmiddellijk, maar een maand later, nadat ik de tegenpartij op deze anomalie had gewezen, werd het geld teruggestort. Daarop reisde de som nog enkele keren heen en weer tussen partijen om uiteindelijk op de rekening van Elisabeth d’Udekem te blijven staan.”

De uitspraak wordt verwacht half mei.

(AH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier