Hulppriester Philippe Vindevogel woont één jaar in Boezinge

1 : Philippe Vindevogel in de tuin van zijn woning in Bloemendale (foto RLa)
Redactie KW

Philippe Vindevogel is hulppriester in het bisdom Brugge voor het decanaat Poperinge of de gemeenten Poperinge, Heuvelland en Vleteren. Met zijn website en als geestelijke begeleider van bedevaartsreizen wil hij de blijde boodschap bij de mensen in huis brengen. Sinds een jaar woont hij in Bloemendale.

Philippe werd geboren op 14 februari 1957 in Menen en woonde met zijn ouders, Remi Vindevogel (+1993) en Christiane Platteeuw in de Kortrijkstraat. Na zijn kleutertijd in het ‘Saint Georges’ of Sint-Jorisschool en het lager onderwijs in het St.-Aloysiuscollege Overleie trok hij voor drie jaar naar Roeselare om de tuinbouwstudies te volgen in het Vrij Tuinbouwinstituut Klein Seminarie en daarna naar het Groot Seminarie.

“In 1975 werd ik seminarist en volgde in Brugge twee jaar filosofie en vier jaar theologie om priester te worden. Als jongere trok ik mee met de KSA-jeugdkampen en de CM-kampen naar onder andere Spa en Fiesch in Zwitserland. Ik vergeet ook nooit de verschillende bouwkampen met de vzw Bouworde in ex-Joegoslavië en Hongarije, waar we mee hielpen met de heropbouw van het kerkelijk patrimonium. In de kleine dorpjes zochten mensen steun in het geloof. We stelden er vast dat het geloof er niet gebonden is aan cijfers, maar aan beleving. Kwaliteit primeert op kwantiteit. Tijdens en na de oorlog trok ik met hulptransfort voor vluchtelingen naar diverse vroegere ex-Joegoslavische gebieden. De gruwelijkheden waarmee ik daar geconfronteerd werd zijn niet te beschrijven.”

De Westhoek

“Mijn ouders verdienden de kost in een groothandelszaak van rubber en plastiek. In de vakanties trok ik vaak mee met de ‘camionette’ om goederen te leveren aan klanten en vooral de route naar de Westhoek lag me – toen al – bijzonder na aan het hart. Terwijl mijn vader zaken deed, bezocht ik de kerken in de regio,” gaat Philippe verder.

“De misvieringen op zaterdagavond werden stilaan meer een leuk onderonsje”

Dat ik uiteindelijk in Boezinge terecht ben gekomen, op een parochie waar al een priester aan het werk is, heeft eigenlijk zijdelings te maken met mijn benoeming. Ik wou dichter bij de familie zijn als priester en ging op zoek naar iets in de Westhoek. Door mijn zoektocht naar een woning kwam ik toevallig hier terecht. Hulppriester worden in Poperinge stond toen nog niet op het menu, want het kon even goed Ieper zijn. Het werd uiteindelijk Poperinge en daar ben ik blij om.”

“Eigenlijk is het goed dat ik in Boezinge belandde, want ik woon even ver van Vleteren, als van Poperinge of Heuvelland. Gelukkig kan ik me nog verplaatsen met mijn wagen.”

Misvieringen

“Mijn ouders brachten mij het geloof bij. Niet enkel in theorie, maar ook in praktijk. De zondagmis ontbrak nooit en later werd ook de zaterdagavondmis ingevoerd, maar daardoor werden de vieringen ontdaan van hun spiritualiteit. Ze werden stilaan meer een leuk onderonsje. Het leek alsof de kerk een huis werd van vraag en aanbod. Die evolutie raakte mij al als jongere en dat deed pijn.”

“Gelukkig ontmoette ik spirituele priesters met diepgang die me sterk maakten en mijn roeping aansterkten. Op 27 juni 1981 werd ik tot priester gewijd in Menen. Sedert 2016 ben ik hulppriester in het decanaat Poperinge. Vroeger was ik onder meer medepastoor en pastoor op verschillende parochies in Oostende, Waregem, Westkerke, Roksem, Pervijve en Middelkerke. Als hulppriester verzorg ik liturgische en geestelijke begeleiding in de verschillende woon- en zorgcentra. Ik zorg ook voor bijstand in de parochies en het pastoraal werk in VBS Den Akker in Westvleteren.”

Bedevaartsreizen

“Reizen Patteeuw uit Moorslede organiseert regelmatig bedevaartsreizen. Dit jaar trekken we onder andere twee keer naar Lourdes en ook naar Italië om er onder andere kennis te maken met de geloofsbeleving van Pater Pio en verschillende kerkelijke hoogtepunten. Ook Rome, Assisi, Ravenna en Polen staan op de agenda, plaatsen met ongekende culturen en christelijke kunst.”

Of ik ook plannen heb om ook in Boezinge iets te ondernemen, hangt in de eerste plaats af van de bisschop. Mijn benoeming geldt voor groot Poperinge, in Boezinge is er een pastoor. Ik denk dat hij graag ook in zijn eigen weide hoedt. Hij mag mij wel aanspreken voor taken als hij dat wenst. Waarom zouden we dit niet doen indien we elkaar kunnen helpen of steunen? Maar verder initiatief ligt bij hem”, besluit Philippe.

Info: priester Philippe Vindevogel, Bloemendale, vindevogelphilippe@proximus.be, 0475 78 70 52, www.philippevindevogel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier