“Huisarts wordt meer en meer gids die de patiënt naar de juiste specialist stuurt”

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De schaalvergroting en toenemende specialisering van ziekenhuizen vergt een andere aanpak van huisartsen. Dat beaamt ook dokter Luc Willaert, huisarts in Kortemark en voorzitter van de Huisartsenkring Houtland.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Ziekenhuis van de toekomst

“Het verschil met vroeger is dat er bijna geen algemene specialisten meer zijn”, zegt hij. “Er waren destijds meer mensen actief in de algemene interne geneeskunde. Nu zijn ze allemaal gespecialiseerd, vaak zelfs super gespecialiseerd. Daardoor is het wat moeilijker geworden om de juiste arts te vinden voor onze patiënten. Ik denk dat wij als huisarts nu de persoon zijn die nog beter moet kunnen inschatten naar welke specialist of ziekenhuis we onze patiënt doorverwijzen. Als een soort gids. Wij kennen de algemene pathologie, de specialisten en de ziekenhuizen. We zijn dus ideaal geplaatst om de juiste doorverwijzing te doen.”

Huisartsen worden steeds meer gidsen die patiënten naar juiste specialist sturen

Die evolutie is geen slechte zaak voor de patiënt, maar maakt het er niet eenvoudiger op. “Ik denk dat dit een goede zaak is voor de geneeskunde. Al wordt het voor patiënten die rechtstreeks naar het ziekenhuis trekken, moeilijker om te weten bij wie ze moeten zijn. Bij ons huisartsen kunnen de mensen info vragen en in dialoog met ons tot een oplossing komen.”

De fusie van het AZ Sint-Rembert met het Roeselaarse AZ Delta kwam ook voor Luc Willaert als een verrassing. “Maar ik ben er van overtuigd dat de patiënten daar geen nadeel van zullen ondervinden. Ik geloof ook niet dat er afdelingen zullen verdwijnen in Torhout. Het enige verschil is volgens mij dat sommige specialisten nu niet langer van Brugge, maar van Roeselare zullen komen.”

(TV)