Huisarts uit Oostende veroordeeld voor schuldig verzuim

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een huisarts uit Oostende strafopschorting gegeven voor schuldig verzuim bij de dood van een 19-jarige patiënt. André P. had het te druk om langs te gaan bij de jongeman, die uiteindelijk bezweek aan een bacteriële infectie. De dokter werd vrijgesproken voor onopzettelijke doding.


Begin juli 2008 belde de moeder van het slachtoffer meermaals naar de huisarts. Haar zoon Sven was onwel geworden tijdens zijn vakantiejob en leek ernstig ziek. Pas na lang aandringen kwam de huisdokter langs om bloed af te nemen. Hij schreef enkel Dafalgan en Motilium voor. Een dag later bleef de jongeman achteruitgaan, maar de dokter had te veel consultaties om langs te komen. Uiteindelijk belde zijn moeder een ambulance. Enkele uren later overleed Sven Plas in het ziekenhuis.

“Had alerter en sneller moeten reageren”

De rechter oordeelde dat er geen sprake was van onopzettelijke doding. Het staat immers niet vast dat de dokter zijn patiënt nog had kunnen redden. Volgens de deskundigen had het slachtoffer ook bij een snellere tussenkomst maar 70 procent kans op overleven. André P. werd wel veroordeeld voor schuldig verzuim, omdat hij alerter en sneller had moeten reageren op de vele telefoons. De ouders van Sven Plas kregen elk een schadevergoeding van 2.500 euro toegewezen.

(Belga)