Hubert uit Oostende: “Meditatie is sleutel tot geloof”

Hubert Debeuckelaere: "Door meditatie liefdevoller en vreugdevoller mens worden." © HH
Hannes Hosten

Hubert Debeuckelaere (70) beleeft zijn geloof met christelijke meditatie als gebed. Elke ochtend maakt hij het 20 minuten stil. “Dan laat ik alle andere gedachten achter me om God zijn werk in mij te laten doen”, legt hij uit. “Ik geloof dat ik hierdoor een liefdevoller en vreugdevoller mens word. En heel wat mensen met mij.”

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Kerk’.

Het was de eerste keer dat ik een interview op deze manier begon. “Laten we onze ogen sluiten en het twee minuten stil maken”, zegt Hubert. “Zo beginnen mijn vrouw en ik elke dag. 20 minuten zitten we stil, met het gezicht naar de zee, waar ons appartement op uitkijkt, met de ogen dicht. We herhalen een zelfgekozen gebedswoord.”

Hubert Debeuckelaere werkte vroeger voor de RMT. Hij was een van de mensen die tot enkele jaren na het einde van de staatsrederij op post bleef om de personeelsdossiers af te handelen. Zijn ouders waren gelovig, maar zijn eigen leven bloeide pas spiritueel open na een voettocht met zijn vrouw naar Compostela, waar ze in 1989 zijn aangekomen. “Wij wandelden vroeger al graag in de natuur, maar die tocht was een genadevol thuiskomen voor ons”, vertelt hij.

De wereld zou anders zijn, mochten meer mensen mediteren

Na een getuigenis van Hubert over de spirituele ervaring van Compostela vroeg pastoor Aymar Michiels van de Sint-Jozefsparochie hem om vormselcatechese te geven. Hij was een tijd op de parochie actief en leerde via de volgende pastoor Dirk Masschelein de meditatie kennen. Hubert is nu actief bij het Open Contemplatief Huis, dat onder meer abdijdagen in Orval en Chimay en Stiltedagen aan zee in het Monasterium Zonnelied organiseert.

“De grootste nood in deze tijd is de stilte. Te veel tv-beelden maken heel wat mensen, vaak onbewust, angstig en gestresseerd. We doen er goed aan die informatiestroom te beperken en de helende kracht van stilte te laten werken”, vindt Hubert. “Bij meditatie komt ook het lichaam tot rust. Voor ons is het in relatie een eenheid met God, in ons, nastreven.”

“Priester Dirk kende de Zen-meditatie, maar hoorde op een dag dat er ook christelijke meditatie bestaat. Zo kwamen we thuis in ons geloof. De bedoeling van de meditatie is jezelf te laten omvormen tot een liefdevoller mens. Mediteren is niet moeilijk, het vraagt wel discipline om vol te houden.”

“Nieuwe bewegingen”

“Bij het mediteren herhalen we een zelfgekozen gebedswoord. We vragen God de kracht om met onze broosheid om te gaan, maar vragen Hem niets concreets”, legt Hubert uit. “God is Liefde, dat is de kern van ons geloof. De wereld zou anders zijn mochten meer mensen mediteren. En dat gebeurt ook al, over de hele wereld. Er zijn vandaag veel zoekende mensen, die op de drempel van hun tweede levenshelft meditatie ontdekken.”

De bedoeling van de meditatie is jezelf te laten omvormen tot een liefdevoller mens

“In heel West-Vlaanderen ontstaan meditatiegroepen, vele vanuit de werking van het Open Contemplatief Huis. Het aantal kerkgangers daalt, maar nieuwe bewegingen ontstaan. Er is hoop en toekomst als we durven loslaten wat ons van God afscheidt om de essentie van geloof en beleving ervan te ontdekken.”

“Wij vormen over de wereld een beweging die de huidige kerkelijke structuren overstijgt, maar er wel dienstbaar aan blijft. Zelf hou ik van een eucharistieviering gedragen door stilte en sacrale aandacht, zonder overvloed van teksten en woorden die afleiden. De toekomst van de Kerk kan mede waar gemaakt worden door christenen, die vanuit hun persoonlijk gebedsleven Christus uitstralen vanuit nieuwe gemeenschappen, waar zoekende mensen warm onthaald worden.”

Info op www.opencontemplatiefhuis.be en 059 70 37 97.