Howest-docente Kristel Balcaen is eerste vrouwelijke Champagneambassadeur

Kristel Balcaen zal België vertegenwoordigen op de Europese finale begin november. © GF
Redactie KW

De Belgische finale van de elfde Europese wedstrijd voor Champagneambassadeurs werd gewonnen door Kristel Balcaen. Het initiatief van het Comité Interprofessionel du Vin de Champagne levert zo een eerste vrouwelijke Belgische winnaar op.

De wedstrijd, de Concours européen des Ambassadeurs du Champagne werd dertien jaar jaar opgestart. Het doel is vooral om op een unieke en originele manier aandacht te besteden aan de wijndocenten en al diegenen die beroepsmatig bijdragen tot de uitbreiding van de kennis over Champagne bij toekomstige sommeliers, docenten en consumenten. De wedstrijd vindt plaats in negen Europese landen die de belangrijkste markten voor de Champagnestreek uitmaken.

Kristel Balcaen, directrice Digital Arts & Entertainment aan Howest Kortrijk en tevens sommelier-conseil, nam het in de Belgische finale op tegen Vicky Corbeels en Richard Cordier. Hoofdthema van de finale 2017 was ‘Dégorgement en dosering bij het maken van Champagnewijn’. De jury wist naast haar uitgebreide kennis ook haar didactische aanpak te waarderen.

Europese finale in november

De juryleden van de Belgische finale bestond uit gerenommeerde kenners als Dirk-Antoon Samyn (Champagne-Ambassadeur 2015, sommelier), Peter Doomen (Champagne-Ambassadeur 2013, redacteur Ken Wijn-magazine), Simonne Wellekens (wijnjournaliste bij De Standaard), Violaine de Caffarelli (oenologe, communicatieverantwoordelijke Comité Champagne) en Grégoire Van den Ostende (directeur van het Bureau du Champagne Benelux).

Kristel Balcaen zal België vertegenwoordigen op de Europese finale van de wedstrijd, van 6 tot 9 november 2017 in Epernay.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier