Houthulst wil MUG-helikopter depanneren

Redactie KW

Op de gemeenteraad van dinsdagavond in Houthulst vroeg de oppositie of het gemeentebestuur bereid is om een financiële bijdrage te leveren voor het voortbestaan van de MUG-helikopter.

“Ja, maar liever een uniforme bijdrage met Westhoekoverleg”, zei burgemeester Ann Vansteenkiste (CD&V).

Het voortbestaan van de West-Vlaamse MUG-helikopter komt in het gedrang nu de subsidies van de provincie West-Vlaanderen dreigen weg te vallen. De vzw Instituut voor Medische Dringende Hulpverleningen moet daarom op zoek naar vers geld.

“De gemeente Houthulst kent blijkbaar geen subsidies toe aan de MUG-helikopter, nochtans merken we dat er toch vrij regelmatig interventies op ons grondgebied plaatsvinden”, zei Aagje Van Maerrem (Onafhankelijke). “Het is ook zo dat in de meer landelijke en verafgelegen locaties de MUG-helikopter vaak als primaire MUG optreedt en zo heel wat levens redt. Het zou zelfs gaan om 40 extra levens per jaar die gered worden dankzij de MUG-helikopter. De kostprijs om de helikopter in de lucht te houden bedraagt ongeveer 500.000 euro per jaar, of ongeveer 0,36 euro per jaar voor alle inwoners van West-Vlaanderen. Er zijn al heel wat gemeenten die een bijdrage leveren. Gemiddeld gaat het dan om 15 cent per inwoners, met uitersten van 2 cent per inwoner tot 25 cent per inwoner. Ons voorstel: de gemeenteraad kent een jaarlijkse toelage van 10 cent per inwoner toe aan het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening voor de uitbating van de MUG-helikopter.”

Burgemeester Ann Vansteenkiste (CD&V): “Inderdaad, de MUG-helikopter heeft al zeker zijn diensten bewezen voor onze gemeente en we zijn zeker bereid om er een stukje aan bij te dragen. Maar het probleem is dat die bijdragen heel arbitrair toegekend worden. Elke gemeente mag zelf kiezen hoeveel zij geeft. We hebben ook geen overzicht van wat de kosten zijn en hoeveel het tekort bedraagt dat moet bijgepast worden. Als ik het goed begrijp wordt de MUG-helikopter de laatste twee jaar zelfs in de lucht gehouden dankzij privé-initiatief. Mijn voorstel is om op de volgende bijeenkomst van het Westhoekoverleg dit op de agenda te zetten en tot een bijdrage te komen die voor alle gemeenten gelijk is. We zullen ook een brief sturen naar de gouverneur met de vraag of hij dit eventueel wil coördineren, want uiteindelijk belangt het heel de provincie aan. Zelfs mocht dit niet lukken, dan zijn wij alsnog bereid om een bijdrage te doen.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier