Houthulst: “Secretaris moet van alles op de hoogte zijn”

Redactie KW

Christophe Courdain is een van de steunpilaren van voetbalclub Woudsport Houthulst. Zelf kan hij niet meer tegen een balletje trappen. Na een tragisch ongeluk in de kleiputten van Nieuwkapelle belandde hij op 19-jarige leeftijd in een rolwagen. Desondanks bleef hij steeds behulpzaam.

Toen hij 19 jaar was, veranderde een ongeluk het leven van Christophe. “Het gebeurde vlak voor de examens”, vertelt hij. “We waren met een bende vrienden bij de kleiputten in Nieuwkapelle. Daar wilde ik in het water springen, maar het was te ondiep. Ik wist meteen dat het ernstig was. Met mijn handen voelde ik wel nog de grond, maar niet met mijn benen. Mijn vrienden dachten dat ik het zei om te lachen. Achteraf bleek dat ik mijn nek gebroken had. Nochtans sprong ik van de begane grond, maar ik had pech dat ik slecht neergekomen was. “

Revalidatie

“Na mijn ongeluk moest ik eerst revalideren”, vervolgt Christophe. “Dat deed ik drie maanden in Maria Rustoord. Daarna kreeg ik een voorstel om mijn revalidatie verder te zetten in Gent. Dat zag ik eerst niet zitten, want in Roeselare had ik iedere dag bezoek. Uiteindelijk heb ik toch toegezegd en dat was de juiste beslissing. Daar ben ik ook drie maanden gebleven.”

Bij mijn ongeval in de kleiputten wist ik meteen dat het ernstig was

Na zijn revalidatie bleef Christophe niet bij de pakken zitten. “Ik heb vrijwel meteen actie ondernomen om mijn rijbewijs te halen. Dat was niet evident, want niet alle rijscholen hebben aangepaste wagens. Bovendien kon ik mijn handen niet goed gebruiken. Door te trainen is het ondertussen veel verbeterd, maar in het begin kon ik mijn vingers amper bewegen. Nu nog kan ik amper kracht zetten met mijn rechterhand.”

Bij KWS Houthulst is Christophe ondertussen bijna acht jaar secretaris. “Nadia Brack had die taak overgenomen van Fernand Pynnebrouck (die onverwacht overleed in 2009, red.), maar zij kon het niet langer combineren met haar gezin en job. Ik heb altijd gevoetbald. Vlak voor mijn accident zat ik als 19-jarige op de bank bij de eerste ploeg. Na mijn ongeluk kwam ik geregeld naar het voetbal als supporter. Het was Erik Verbeure die vroeg of ik het zag zitten om in het bestuur te komen.”

Papierwerk

“Secretaris zijn is papierwerk doen en vergaderen. Ik verzorg ook de communicatie met de sponsors, overleg met secretarissen van andere clubs als er wedstrijden verplaatst moeten worden, bestel materiaal, truitjes… De secretaris moet van alles op de hoogte zijn. In het begin van het seizoen is het drukker. Dan kruipt er veel tijd in. Nu is het wat kalmer, maar ik kom nog veel op de club”, besluit Christophe.

(TOGH)

Vragenrondje

Hoe gaat het met KWS Houthulst?

“Goed. We draaien rond de zesde, zevende plek in derde provinciale A. Wat mij betreft mogen er wel wat meer supporters opdagen, maar dat dalende bezoekersaantal zie je bij alle ploegen. Als we op verplaatsing spelen, zijn er soms meer supporters van ons dan van de thuisploeg. Maar de wildste geruchten gaan de ronde over KWS. Onlangs vroeg er nog iemand: is KWS failliet? Natuurlijk niet, hoe komen ze erbij? Ook onze jeugdwerking draait goed. We hebben ploegen van U6, U7, U8, U9, U10 en U14. Al is het zeker geen gemakkelijke opdracht om goeie jeugdtrainers te vinden. Hoe dat komt? Er zijn misschien te veel sporten. Tegenwoordig zijn het niet alleen de meisjes die dansen. Jammer genoeg draait veel ook om geld. Sommige ploegen bieden tegen elkaar op om een goede jeugdtrainer te kunnen strikken.”

Zie je jezelf dit nog lang doen?

“Zo lang ik het kan doen, ben ik niet van plan om te stoppen. Vorig jaar had ik even een moment dat ik begon te twijfelen, maar mijn vriendin heeft toen gezegd dat ik moest voortdoen. Als ik stop in Houthulst, zal ik in ieder geval niet naar een andere ploeg gaan.”

Motiveert deze titel je om je nog meer in te zetten?

“Het is niet echt daarvoor dat ik het doe, maar de appreciatie doet wel deugd. Ik kreeg heel wat berichten. Blijkbaar vinden veel mensen dat ik het verdien, dus ik ben wel trots. Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken die voor mij gestemd heeft. Er zaten enkele sterke kandidaten bij, denk maar aan Martine Van Exem van Famkes Merkem. Ook van die dame van de oudervereniging van de school in Sint-Kristoffel had ik verwacht dat ze het goed ging doen. Zij kan waarschijnlijk ook rekenen op een grote achterban.”

Bio

Privé

Geboren in Roeselare op 23 mei 1984 als zoon van Claude Courdain en Lutgarde Degraeve. Hij woont samen met vriendin Sarah Hauweele in de Groenestraat in Merkem. Hij heeft twee zussen, Isabelle en Valerie, en een broer Stephane.

Loopbaan

Na de lagere school in Houthulst volgde Christophe houtbewerking aan het VTI van Diksmuide. Hij werkt in de houtafdeling van Mariasteen in Roeselare.

Vrije tijd

Secretaris van KWS Houthulst, houdt ook van vissen.