Houthulst: “Het begon met de speelpleinwerking”

Mia Vanacker

Sinds hij een jaar geleden met pensioen ging, heeft Eric Beghein uit Klerken wat meer tijd voor zijn interesses en engagementen. Sinds de liefde hem naar Klerken bracht, is zijn hart voor dit dorp op de heuvel blijven kloppen.

Het gezin Beghein mag je een geëngageerde familie noemen. Niet alleen Eric, maar ook zijn vrouw Leen spenderen een groot deel van hun vrije tijd aan het sociaal-culturele leven van Klerken. Maar ook de interesses van manlief Eric liggen haar na aan het hart. En zeggen dat het allemaal op het Klerkense speelplein begon. Als Eric tot Krak van zijn gemeente verkozen werd, is het vooral omwille van zijn engagement voor de dorpsraad, waarvan hij van 1995 tot 2000 voorzitter was, en zijn inzet voor het behoud van de Vredesmolen.

Speelpleinwerking

Leen en Eric zijn 35 jaar getrouwd. Ze leerden elkaar beter kennen via de Klerkense speelpleinwerking. Dertien jaar lang was hij moni en door toedoen van pastoor Duinslaeger werd hij lid van de bestuursploeg. Gaandeweg werd hij voorzitter van de speelpleinwerking. Ruim 20 jaar heeft Eric die taak op zich genomen. Vanuit die functie werkte Eric ook aan het jeugdbeleidsplan mee.

1995 was het jaar van de start van de dorpsraad, 1996 het jaar van het eerste dorpskrantje. “Al in de eerste vergadering kwam iemand op de proppen met het idee van een dorpswandeling, die ook langs de molen moest lopen. Toen was die molen een ruïne, nog niet beschermd, maar toch een baken in het landschap dat aan de Eerste Wereldoorlog herinnert”, vertelt Eric gedreven.

Vredesmolen

“De stap om een dossier ter bescherming van de molen als oorlogsmonument op te maken, was van daaruit maar een kleine stap. Ik heb er mijn schouders onder gezet, we zijn ermee naar minister Luc Martens getrokken. In 1999 al kreeg de molen de definitieve bescherming. De gemeente en de toenmalige toerismeconsulent enerzijds en de speciaal opgerichte werkgroep Vriendenkring Vredesmolen anderzijds, spanden zich in om de molen in zijn oude glorie te herstellen.”

“Tegenwoordig laat onze maatschappij niet veel ruimte voor engagement”

Vandaag is Klerken trots op zijn molen. Er bestaat een toeristische folder, er zijn gidsbeurten, fiets- en wandeltochten en er worden evenementen georganiseerd. “Hadden we toen niet met een dossier voor de molen uitgepakt, dan was er dit er allemaal niet geweest. Dat zou heel jammer geweest zijn, want het dorp ziet zijn molen graag”, zegt Eric. “Wanneer we in september ‘100 jaar molen’ vieren, zal dit een dorpsfeest worden, mede dankzij de medewerking van school, het zorgcentrum, de gemeente en vrijwilligers van Vriendenkring.”

“Mijn bezieling voor het dorp en de molen blijft”

Op de vraag waar Eric de drive voor zijn engagement vandaan haalt, moet hij niet lang nadenken. “Het heeft met interesses, ingesteldheid, karakter te maken, denk ik. Vanuit mijn opleiding godsdienstwetenschappen heb ik altijd een open geest gehad voor alle stromingen op levensbeschouwelijk en sociaal-cultureel gebied. Ik ben principieel in die zaken. Zo heb ik geen legerdienst gedaan, maar heb ik twee jaar burgerdienst bij Samenlevingsopbouw Westhoek gedaan. Ik koos bewust voor het Atheneum als werkplek, omwille van de verschillende levensbeschouwingen.”

Engagement

“Ik heb me altijd heelopen-minded opgesteld. Dat was zo in mijn beroepsleven als leraar en directeur, dat is zo in mijn engagement voor ons dorp. Nu ik met pensioen ben hoop ik toch wat rustiger met alles te kunnen omgaan. Ik heb me al als vrijwilliger bij Samana Klerken en als penningmeester van de kerkfabriek Sint-Kristoffel geëngageerd. Weet je, vrijwilligerswerk is een engagement. Tegenwoordig laat onze prestatiemaatschappij niet veel ruimte voor engagement. Het zou goed zijn als er in het verenigingsleven wat meer jongere mensen zouden bijkomen, maar jonge mensen worden al door zovele zaken opgeëist.”

“Mijn bezieling voor het dorp en de Vredesmolen blijft, maar daarnaast wil ik graag wat meer thuis zijn, eens vaker gaan wandelen en fietsen met Leen. Geregeld trekken we er op uit voor een tocht van zeven, acht kilometer. De Westhoek, met Lampernisse en mijn geboortestreek Beveren-aan-de-IJzer, dragen onze voorkeur weg. En straks gaan we voor de eerste keer op cruise.”

Politiek heeft mij altijd sterk geïnteresseerd. Ik kan alleen maar hopen op een verdere goede samenwerking met het gemeentebestuur, dat eigenaar van de molen is. Zelf burgemeester worden of op een politieke lijst staan, is niet aan mij besteed. Trouwens, ik stem niet op een of andere partij, ik kies voor mensen.”

Bio Eric Beghein

Privé

Eric Beghein werd op 2 februari 1955 geboren en groeide op in Beveren-aan-de-IJzer. Hij is getrouwd met Leen Wouters en de vader van Pieter-Jan (34) en Lukas (24). Het gezin woont in de Esenstraat in Klerken.

Loopbaan

Eric studeerde godsdienstwetenschappen in Leuven. Na twee jaar burgerdienst bij Samenlevingsopbouw Westhoek, kreeg hij zijn eerste lesopdracht bij het gemeenschapsonderwijs in Brugge. Na vijf jaar kon hij in 1985 in Diksmuide aan het (Technisch) Atheneum aan de slag. In 2010 werd hij directeur, tot zijn pensioen in 2017.

Vrije tijd

Vriendenkring Vredesmolen, netbal, fietsen en wandelen.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak