Houdt grootmoeder uit Spiere kind weg bij ex-schoondochter?

Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank van Kortrijk moet een grootmoeder zich verantwoorden omdat ze haar kleindochter zou weghouden van haar ex-schoondochter.

De kleuter verblijft tot op heden bij haar grootmoeder in Spiere-Helkijn. Het kindje werd daar ondergebracht nadat zowel moeder als vader in aanraking waren gekomen met het gerecht voor drugsfeiten. De moeder, die in Moeskroen woont, zou haar dochtertje al een jaar niet gehoord of gezien hebben. Nochtans zou er, volgens de moeder, in Doornik door de rechtbank beslist zijn dat het kindje weer naar haar moet.

Kort contactmoment

Het proces wordt bemoeilijkt doordat de burgerlijke procedures in Doornik behandeld worden en het dossier op strafrechterlijk vlak bij de correctionele rechtbank van Kortrijk terecht is gekomen. Daarom werd de zaak vorige week uitgesteld, teneinde de nodige stukken uit Doornik in het dossier te kunnen voegen.

Grootmoeder riskeert drie maanden cel met uitstel

“Het minste wat de tegenpartij kan doen om haar goeder trouw aan te tonen, is een kort contactmoment toestaan”, meende Dimitri Vantomme, de raadsman van de moeder. “Maar zelfs de staat slaagt er niet in het kind opnieuw aan haar moeder te geven en een minnelijke oplossing vinden is onmogelijk gebleken.” Daarom diende de moeder een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen haar ex-schoonmoeder.

Nieuwe vriend heeft al 17 strafrechterlijke veroordelingen

Jan Leysen, die tussenkomt voor de grootmoeder, gaat resoluut voor de vrijspraak. “Het parket spreekt zichzelf tegen“, stelt hij. “De substituut heeft een week voor het betekenen van het vonnis in Doornik gezegd dat het kind bij haar oma moest blijven. Bovendien is mijn cliënte daar nooit gedagvaard, maar wel haar zoon. Nochtans heeft het kindje nooit bij haar vader verbleven, maar altijd bij haar oma.”

Nog volgens de verdediging zou de nieuwe vriend van de moeder al 17 strafrechterlijke veroordelingen hebben. De moeder zelf zou de wagen van haar ex in brand gestoken hebben, een molotovcocktail tegen de deur van haar ex-schoonmoeder gegooid hebben en haar inboedel kort en klein geslagen hebben, om nadien haar ex de schuld te geven.

De grootmoeder riskeert drie maanden met uitstel en een boete van 300 euro. De debatten staan voor sluiting op 2 september.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier