Hotel Broel in Kortrijk maakt plaats voor 20 luxeflats

De voorkant van het project op de site van het Broelhotel. © GF
Axel Vandenheede

Hotel Broel gaat deze zomer tegen de vlakte. In de plaats komt een modern gebouw met 20 luxeflats en enkele handelsruimtes.

Het waren een trots ontwikkelaar Luc Beke (Global Estate Group) en architect Damiaan Vanhoutte (Govaert & Vanhoutte) die de plannen voorstelden. “Het ontwerp is het resultaat van zeven maanden keihard werken én voortdurend evalueren. Met stad Kortrijk en onder meer het erfgoedplatform zaten we verschillende keren samen. Bewust: liever in de voorbereidende fase van het ontwerp in dialoog gaan dan erna in discussie te gaan.”

Betonnen lamellen

Opvallend is dat het nieuwe gebouw een pak minder volume inneemt. Architect Damiaan Vanhoutte: “De kroonlijst komt op een hoogte van 9,4 meter, dezelfde als die van het voormalige Broelmuseum en anderhalve meter dan het hotel. Ten opzichte van het hotel zal het nieuwe project ook twee meter dieper op het perceel staan, aan de kant van de Burgemeester Tayaertstraat wordt dat één meter.”

De sloop van het voormalige hotel is voor deze zomer

Het gebouw wordt een mix van speciaal wit beton en hout. “Op de gelijkvloerse verdieping en op de dakverdieping kozen we voor hout, op de eerste en tweede verdieping ligt de nadruk op beton”, aldus nog de architect. “Vooral de witte betonnen lamellen springen in het oog. Die zorgen er trouwens voor dat het nieuwe project zich integreert in de rij gebouwen op de Broelkaai.”

De achterkant van het project vanaf Dam gezien.
De achterkant van het project vanaf Dam gezien.© GF

Beneden komen vier tot vijf handelsruimtes voor vrije beroepen, horeca is geen optie, op de eerste en tweede verdieping elk komen acht luxeflats. “De dakverdieping behelst vier flats, waarvan één duplex. Die duplex krijgt een mooi zicht op de achterkant van de site, naar Dam gericht. Dat is een oproep naar de stad toe om de kleine parking daar, die er wat verloederd bij ligt, op te waarderen tot publieke ruimte.”

Tayaertstraat: heraanleg

Schepen van Wonen en Bouwen Wout Maddens (Open VLD) heeft daar wel oren naar, maar belooft niets. “We zullen dit wel zeker bekijken. In elk geval mag de situatie niet blijven zoals ze nu is. De Tayaertstraat, daarover is er wel al duidelijkheid: die wordt heraangelegd in kasseien.”

De kostprijs voor een appartement is nog niet bekend, al zal het om een hogere prijsklasse gaan. “Er zijn nu al 34 kandidaat-kopers”, stelt Luc Beke nog. Als het openbaar onderzoek (nog tot 12 februari) probleemloos verloopt, wordt de bouwvergunning dit voorjaar uitgereikt. Deze zomer kan dan de sloop van het hotel beginnen. In september zou de bouw kunnen opstarten. De oplevering van de luxeflats is voorzien voor zomer 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier