Hoop voor doodzieke Sara uit Ingelmunster: Duitse stamceldonor gevonden

Mama Mieke Bulcke, papa Tom Lefever en broertje Maarten hopen dat de dappere Sara straks weer onbezorgd door het leven kan stappen. (Foto Frank) © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Al sinds maart 2016 vecht de amper vijf jaar oude Sara Lefever tegen leukemie. Nu er eindelijk een stamceldonor gevonden is, lijkt er licht aan het einde van de tunnel en koestert de meid, samen met haar ouders, de hoop om ooit weer helemaal gezond door het leven te kunnen stappen.

Tot begin vorig jaar leidde de kleine Sara Lefever, dochter van Tom Lefever (38) en Mieke Bulcke (31) uit Ingelmunster, een onbezorgd leventje. “Maar in januari 2016 kreeg Sara plots last van zware verkoudheden”, vertellen ze. “Omdat Sara astmatisch was, dachten we eerst dat het aan haar puffer lag.” Twee maanden later trokken ze naar pediater Inge Matthijs in AZ Delta in Roeselare. “Daar werd Sara eerst op allergieën getest, maar dat leverde niks op. Na een zware koortsaanval een paar dagen later onderging Sara een beenmergpunctie in het UZ Gent en op vrijdag 11 maart kregen Tom en Mieke het verschrikkelijke nieuws te horen: hun dochter Sara had leukemie (AML). “Ik kan je verzekeren: je wereld stort als een kaartenhuisje in elkaar”, zucht Mieke.

De dappere Sara onderging meteen een intensieve chemotherapie en in juli 2016 was de behandeling afgerond. “De angst bleef, want genezen ben je pas na vijf jaar”, pikt papa Tom in. “Sara woog na die behandeling nog slechts 14 kilo en had amper nog weerstand. Daardoor duurde het tot na de krokusvakantie vooraleer ze weer bij haar vriendjes in de Sint-Pietersschool in Emelgem kon zijn.”

“We roepen iedereen op om zich als stamceldonor te laten registeren. Een eenvoudig gebaar, maar je kan er levens mee redden”

Het gezin nam de draad weer op, maar begin juni volgde een nieuwe mokerslag. “Bij een nieuwe controle hadden de artsen een vermoeden van verdachte cellen. Sara onderging opnieuw een beenmergpunctie en weer volgde verschrikkelijk nieuws: de leukemie was terug. Maandag 12 juni werd een nieuwe chemokuur opgestart en die loopt nog altijd.”

Er is ondertussen ook goéd nieuws, want er is voor Sara een passende stamceldonor gevonden. “In Duitsland dan nog wel, waar een 25-jarige voor 90 procent matcht met onze dochter. Je kan niet geloven hoe dankbaar we daarvoor zijn, maar tegelijk vinden we het bizar dat er tot in Duitsland moet gezocht worden. Daarom onze oproep aan iedereen hier : laat je registreren als stamceldonor. Registreren is heel eenvoudig, je meldt je aan bij het Rode Kruis en kort daarna wordt je uitgenodigd in één van de donorcentra.” Een eenvoudig gebaar, maar je kan er levens mee reden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier