Hoogleedse jongeren beleven topzomer met vakantiejob als matrassenboys van Etixx-Quick Step

Simon Vandenhende en Nicolas Dewulf bij de wagen waarmee ze de matrassen van de wielrenners van hotel naar hotel vervoerden tijdens de Ronde van Frankrijk. (GF)
Redactie KW

De zomervakantie is dé periode bij uitstek voor jongeren om een centje bij te verdienen door middel van een vakantiejob. Nicolas Dewulf (19) en Simon Vandenhende (20) kregen de unieke kans om drie weken mee te gaan met de wielerploeg Etixx-Quick Step tijdens de Ronde van Frankrijk.

Simon Vandenhende en Nicolas Dewulf zijn boezemvrienden. Beiden studeren nog, Simon start in september aan zijn derde jaar lerarenopleiding secundair onderwijs economie en aardrijkskunde terwijl Nicolas zijn derde jaar business management start.

Matrassen vervoeren

Nicolas had aanvankelijk een vakantiejob gevonden bij Colruyt, tot zijn goede vriend Simon hem belde met een opmerkelijk voorstel. “Vanuit de lagere school ben ik goed bevriend met Thomas Lefevere, zoon van Etixx-Quick Step-manager Patrick Lefevere”, opent Simon. “De week voor de start van de Ronde van Frankrijk kreeg ik een bericht met de vraag of ik samen met een vriend drie weken lang wilde meehelpen met de wielerploeg. Ik heb uiteraard geen seconde getwijfeld en toegezegd. Ook Nicolas zag dit onmiddellijk zitten.”

“Onze hoofdopdracht bestond uit het vervoeren van de matrassen van de renners van hotel naar hotel”, vult Nicolas aan. “Telkens toen de renners naar de start vertrokken, reden wij met de matrassen naar het hotel waar de renners ‘s avonds zouden verblijven en installeerden er hun kamer. De resterende tijd hielpen we wat met klusjes zoals de was doen. ‘s Avonds poetsten we dan de volgwagens en tankten deze ook bij.”

De renners hebben tijdens de Ronde nood aan een optimale nachtrust om ‘s ochtends fris aan de start te verschijnen. Elke renner heeft dan ook zijn eigen matras. “Elke renner kreeg bij de start van de Tour een splinternieuwe matras”, aldus Nicolas. “Na een nacht zet die matras zich al naar de vorm van de renner. Eenmaal legden we een matras per ongeluk verkeerd en de renner in kwestie kwam ons onmiddellijk melden dat het niet zijn matras was. De renners sliepen altijd per twee, enkel Tony Martin had een kamer voor zichzelf.”

Voor velen is het een grote droom om van zo dichtbij de Ronde te kunnen volgen. Toch hadden de jobstudenten weinig tijd om van de koers te genieten. “In drie weken tijd reden we 5000 kilometer. De tijd vliegt echt voorbij en vaak had je er weinig besef van welke dag het precies was”, geeft Simon mee.

“We hadden het geluk dat we vaak in hetzelfde hotel mochten blijven slapen als de renners zelf. Je moet rekenen dat er ongeveer 40 medewerkers constant meereizen met de renners en er is niet altijd plaats voor iedereen om bij de renners te overnachten. ‘s Avonds mochten we zelfs samen met de renners dineren. Toch was er een groot verschil qua eten. Er reisde een kok mee die speciale maaltijden bereidde voor de renners terwijl wij maaltijden voorgeschoteld kregen van de hotelkeuken.”

Geen vedettenstreken

“De bende hangt heel goed aan elkaar”, vervolgt Nicolas. “De renners zijn het personeel enorm dankbaar en weten ook wie welke taak uitvoert. Wij werden de matrassenboys genoemd. Het is wel fijn om te zien dat de renners ook maar gewone jongens zijn en helemaal geen vedettenstreken hebben.”

“Na de overwinning van sprinter Marcel Kittel in de eerste week, kwam hij iedereen persoonlijk een hand geven en bedanken. Die avond mochten we ook meegenieten van een glaasje champagne. Wat mij vooral bijblijft was de doortocht op een col tijdens een bergrit waar we op de top drankbidons moesten aanreiken aan de renners. Zo gaf ik daar Daniel Martin, achtste in het eindklassement, een bidon water aan.”

“Mijn favoriete moment was zonder twijfel de klimtijdrit”, gaat Simon verder. ‘We kregen de unieke kans om mee in de volgwagen te zitten toen Iljo Keisse zijn tijdrit moest rijden. Fantastisch om dat van zo dichtbij mee te maken. De grote massa volk aan de zijkant zorgde voor kippenvel.”

“De Ronde is de grootste wielerwedstrijd van de wereld en de omkadering is gigantisch. Hopelijk krijgen we volgend jaar opnieuw de kans om mee te gaan. We zouden allebei zeker niet twijfelen!”(John Taillieu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier