Hooglede: “Als fotografe bloei ik helemaal open”

Krak van de gemeente Flore Verbeke wordt omringd door de trotse ouders Kris Verbeke en Annick Cornette en de al even trotse broer Andres. © JD
Redactie KW

Flore Verbeke heeft er een fantastisch jaar op zitten. Tijdens de kunstbeurs ‘Art From Specials’ kwam ze voor het eerst naar buiten als fotografe en dat is niet evident voor een persoon met beperking. En het jaar 2016 sluit Flore verdiend af als Krak van Hooglede.

“Door de fotografie ging een heel nieuwe wereld voor me open”, glundert Flore Verbeke. “De technische aspecten boeien mij natuurlijk, maar vooral de contacten die ik als fotografe kan aanknopen met Jan en alleman werken verrijkend. Als ik ergens een landschap sta te fotograferen, houden voorbijgangers soms halt om me aan te moedigen. Met de duim in de lucht roepen ze dan: ‘Goed bezig, Flore!’ Dat doet echt deugd.”

Expo in Gulden Zonne

De sympathieke Flore vormt een vertrouwd beeld in het dorpsleven, maar de fotografie zorgt voor een extra dimensie. “Op school leer ik de basistechnieken aan”, concretiseert Flore. “Op den duur werd ik gecontacteerd door Brecht Verduyn en de familie Deruyter om deel te nemen aan ‘Art From Specials’. Voor mij betekende dit een stap in het onbekende. Gelukkig kon ik terecht bij fotograaf Peter Verplancke die me vrijblijvend alles aanleerde over bijvoorbeeld het afdrukken van foto’s. Ik kreeg uren uitleg over technische details.”

Vooral de contacten die ik als fotografe kan aanknopen, werken verrijkend

Terzijde melden we dat Peter Verplancke met Kiwanis Roeselare een nationale kunstwedstrijd voor personen met handicap organiseert, met expositie van de geselecteerde werken van 26 april tot 21 mei in galerij Alfons Blomme en prijsuitreiking op zaterdag 6 mei in De Spil.

Nu ook kunnen we al meegeven dat Flore zelf zal exposeren in de foyer van De Gulden Zonne van half april tot half mei.

Gits aan de Spits

Flore was blij dat we haar selecteerden als kandidaat-krak van de gemeente. “Ik vond het een toffe ervaring, maar ik stelde geen hoge verwachtingen”, blikt Flore terug. “Via Facebook en mail voerde ik wat campagne. Ook Dominiek Savio stuurde een oproep naar hun adressenbestand.” De Facebookgroep ‘Gits aan de Spits’ deed ook zijn duit in het zakje, want tot tevredenheid van verantwoordelijke Guido Vandenaweele werd de kandidatuur van Flore maar liefst 5610 maal bekeken.

Toen het nieuws bekend raakte dat Flore effectief verkozen werd tot Krak van de gemeente, was de vreugde groot ten huize van de winnaar. Flore en haar ouders worden binnenkort ontvangen door het provinciebestuur. Die uitnodiging gooide pa Kris direct op Facebook en de felicitaties stroomden massaal toe.

We hopen dat Flore nog talloze contacten kan leggen en prachtige foto’s nemen.

Vragenrondje

Mensen fotograferen of zelf gefotografeerd worden?

“Ik haat het om zelf op de foto te gaan (lacht). Zelf neem ik vooral foto’s van landschappen, ik hou van de natuur. Maar als ik het gevraagd word, fotografeer ik met plezier ook personen. Zo maakte ik op aanvraag van de organisatoren foto’s tijdens het kermisweekend en ook tijdens de optredens van Minirock.”

Sport bekijken of sport beoefenen?

“Beide. Bij VP Gits trek ik graag naar de wedstrijden van de eerste ploeg en de beloften. Op zaterdagavond volg ik met plezier de thuismatchen van damesvolleybalclub Gidas. Zelf speel ik op maandagavond badminton in de sporthal via de Gitse BC en op donderdag tafeltennis op Dominiek Savio via sportclub Gidos.”

Zet je graag een stapje in jeugdhuis De Vlinder?

“De jongste tijd vertoef ik er iets minder, maar ik koester er prima ervaringen. Ik werd er immers altijd prachtig opgevangen door een toffe bende, met mensen als Ines Delbeke, Brecht Bruneel, Ward Verhelst, Sofie Van Dycke… en dan vergeet ik er nog een handvol. Ook mijn ouders loop ik er wel eens tegen het lijf, maar dat vind ik minder tof.” (lacht)

Aan wie draag je de titel ‘Krak van de gemeente’ op?

“Aan alle mensen die zoals ik geconfronteerd worden met een NAH (Niet Aangeboren Hersenaandoening). Niettegenstaande onze beperkingen slagen we er toch in om mooie zaken te realiseren zoals deelnemen aan een expositie. Ook mensen met een beperking hebben talenten die ontwikkeld kunnen worden.”

Hoe zit jouw toekomst eruit?

“Ik volg nu het voorlaatste jaar middelbaar. Dit betekent dat ik over anderhalf jaar afgestudeerd ben en dat ik dan op zoek ga naar een plaats op de arbeidsmarkt. Misschien kan ik dan ergens aan de slag binnen dienstencentrum Gid(t)s. Hiervan maken Dominiek Savio, Mariasteen, Molendries en Jobcentrum deel uit. Hopelijk vind ik er ergens mijn plaatsje.”

BIO

Privé

Flore Verbeke (18) woont samen met haar ouders Kris Verbeke (48) en Annick Cornette (46) en haar broer Andres (16) in de Stationsstraat.

Onderwijs

Flore loopt school in het Dominiek Savio instituut, waar ze in het BuSO het voorlaatste jaar middelbaar volgt. Flore bekwaamt er zich ook in een cursus fotografie.

Vrije tijd

Flore neemt graag foto’s en nam zo voor het eerst deel aan ‘Art from Specials’. Verder volgt ze wedstrijden van VP Gits en van Gidas, speelt ze tafeltennis en badminton, trekt ze af en toe naar jeugdhuis De Vlinder…