Honderdtal mensen stapt op in herdenkingsfakkeltocht in Steenkerke

Gids Miguel Bouttry gidste de 100 fakkeldrager door Steenkerke. © JTV
Redactie KW

De herdenkingsfakkeltocht op 11 november, georganiseerd door het stadsbestuur van Veurne, vond dit jaar plaats in Steenkerke.

Tijdens de avondlijke tocht door het landelijk dorp, waar een honderdtal mensen aan deelnam, werd op een vijftal plaatsen halt gehouden. Er werden verhalen verteld over de functie en betekenis van het dorp tijdens de Groote Oorlog. De gids, Miguel Bouttry, belichtte ook enkele minder bekende verhalen waarbij Steenkerke tijdens de Groote Oorlog bij betrokken was. Enkele kinderen van de dorpsschool vertelden hun eigen verhaal over oorlog en vrede.

Uiteraard werd op het militaire kerkhof ook even stilgestaan bij de soldaat kunstenaar Joe English die in 1918 in Steenkerke werd begraven. Hij stierf op 36-jarige leeftijd als gevolg van een niet-verzorgde blindedarmontsteking in het legerhospitaal in Vinkem. Hij was vooral bekend als frontschilder, maar hij ontwierp ook de bekende Heldenhuldezerkjes die men op tal van militaire begraafplaatsen in Vlaanderen terugvindt.

Bij het graf van Joe English vond in 1920 de eerste IJzerbedevaart plaats. In 1930 werd hij in Steenkerke ontgraven en bijgezet in de IJzertoren in Diksmuide. Na de tocht werd door het stadsbestuur een drankje aangeboden in de polyvalente zaal van het dorp.

(JTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier