Honderden kinderen verwelkomen Sinterklaas luidkeels op Burg in Brugge

© Benny Proot
Redactie KW

Deze namiddag heeft Sinterklaas ook de kinderen in Brugge begroet. Bij zijn intrede in de Breydelstad kwam de goedheiligman uit Spanje aan het Grootseminarie ter hoogte van de Potterierei aan. Van deze locatie werd hij met een bootje richting de Brugse binnenstad vervoerd.

Roetpieten en kinderen en hun (groot)ouders marcheerden langs de kade met hem mee. Op een ponton aan de achterkant van het stadhuis stapte de sint uit zijn bootje. Bij zijn verschijning op het balkon van het stadhuis werd hij luid toegejuicht door kinderen en hun (groot)ouders, die massaal naar het Burgplein afgezakt waren en met vlaggetjes met het opschrift ‘Welkom lieve sint’ stonden te zwaaien. Sinterklaas werd begroet door Joyce Beullens, onder meer bekend als presentatrice van VtmKzoom, en burgemeester Renaat Landuyt en schepen van Jeugd Franky Demon. De sint was overweldigd door de warme begroeting op wat hij “het mooiste plein van Brugge” noemde.

Honderden kinderen verwelkomen Sinterklaas luidkeels op Burg in Brugge


© Benny Proot

De burgemeester vertrouwde de sint toe dat “alle kinderen in Brugge, meer dan 15.000, braaf zijn geweest.” Hij corrigeerde Sinterklaas ook: “Dit is niet het mooiste plein van Brugge, maar van de wereld.” De sint zag een overvloed aan lachende gezichten. “Het kan niet anders of dit moet een gelukkige, leuke stad zijn om in te wonen”, oordeelde hij. Deze mooie woorden beantwoordden de kinderen door luidkeels ‘Zie ginds komt de stoomboot’ aan te heffen. Sinterklaas was enorm opgezet met deze geste. Uit dankbaarheid gooiden zijn pieten kilo’s snoepgoed in het rond. Daarna daalde de sint de trap af en wandelde de Burg op om zich onder de kinderen te mengen, die en masse ‘Sinterklaas Kapoentje’ zongen.

Honderden kinderen verwelkomen Sinterklaas luidkeels op Burg in Brugge


© Benny Proot

Samen met zijn roetpieten en begeleid door honderden kinderen en hun (groot)ouders wandelde de sint vervolgens richting Concertgebouw. Daar begon om half vier in een organisatie van de Gezinsbond van het Gewest Brugge een show van Artbij onder leiding van Jan Bernolet, projectmanager bij Studio 100. (svv)