Honderden G-sporters beleven topdagen in Izegem

Begeleider Robbie Courtens kijkt toe terwijl Trifon zijn kans waagt op de volksspelen. © (Foto MF)
Redactie KW

Honderden kinderen uit het buitengewoon onderwijs uit de ruime regio beleven momenteel topdagen in het Izegemse sportcentrum De Krekel. “We verwelkomen in totaal ruim 450 sporttoppers”, zegt schepen Frank Duhamel die ooit de aanzet gaf tot het gebeuren.

De G-sportdagen zijn er voor leerlingen van het BULO en het BUSO (hierbij specifiek kinderen met een autisme spectrum stoornis). Twee dagen lang kunnen ze aan tal van sporten deelnemen. Izegems schepen Frank Duhamel, zelf lesgever aan campus Sterrebos in Rumbeke, gaf destijds de aanzet. “Vanuit het oogpunt dat niet alle kinderen die in gespecialiseerd onderwijs les volgen, er toe komen aan sport te doen of in een sportclub actief te zijn. Enerzijds is er voor bepaalden het financiële aspect, voor anderen is er eerder een logistiek probleem of staat de beperking in de weg.” Om hier toch een uitweg voor te vinden werd de zogenaamde G-sportdag in het leven geroepen. Intussen is het uitgegroeid tot een tweedaags gebeuren waarnaar een kleine 500 sporters de weg vinden.

Shany neemt al voor de derde keer deel.
Shany neemt al voor de derde keer deel.© (Foto MF)

Scholen uit gemeenten aangesloten bij het Regionaal Sport Overleg kunnen deelnemen. “De Vlaamse Overheid vraagt steden en gemeenten om in het beweeg- en sportbeleid aandacht te hebben opdat kansengroepen gelijke kansen krijgen om actief te participeren in de sport. Samen met het Regionaal Sport Overleg (RSO) maken we daar werk van”, aldus Frank Duhamel.

Eén van de aanwezige groepen was deze van Robbie Courtens, leerlingenbegeleider van De Kim in Deerlijk. “Het is echt iets op maat van de kinderen. Ze genieten met volle teugen. Door het doorschuifsysteem kunnen ze van tal van sporten genieten”, zegt hij. Dat kon Trifon (11) beamen. Hij ging heel omzichtig te werk op de volksspelen, om zo hoog mogelijk te scoren. “Op ons lijstje staan ook nog turnen, dansen, en circustechnieken”, zegt hij.

Dansen in zaal ISO.
Dansen in zaal ISO.© (Foto MF)

Shany (12) is al voor de derde keer present op de G-Sportdag. “En ik kijk er elke keer hard naar uit”, klinkt ze heel enthousiast. “Het leuke is dat we elke keer voor andere sporten kunnen kiezen. Vorige keer was paardrijden het leukst, nu is dansen de uitschieter. Ik dans heel graag en we hebben hier ook nieuwe dansen geleerd. Bovendien mogen we straks nog gaan afkoelen in het openluchtbad. Een leuke manier om de dag af te sluiten!”

Een ietwat ongebruikelijke sport is het petanquespelen. “Nochtans doen we veel inspanningen naar jongeren toe, maar zoals vaak zijn we geen sant in eigenland. Uit de ruime regio komen kinderen af en toe eens kennismaken met deze sport”, zegt Geert Vanhaverbeke van Petanqueclub Izegem. “Jong geleerd is oud gedaan en als we de kinderen er nu al kennis mee laten maken, dan worden ze later misschien volleerde petanquespelers.”

Vertegenwoordigers van RSO en organiserende sportdienst Izegem.
Vertegenwoordigers van RSO en organiserende sportdienst Izegem.© (Foto MF)

Even verderop in de sporthal kruisten Milan (11) en Jarno (11) uit het Sterrebosinstituut de degens. Kindvriendelijke exemplaren dan wel. “We zijn al enkele keren naar deze sportdag gekomen. We zijn onderhand de tel wel kwijt, maar het verveelt hier nooit”, aldus de twee terwijl ze elkaar stijlvol en volgens de regels van de kunst te lijf gaan. “Door de jaren heen konden we al van tal van sporten proeven. Dit keer vond ik de lasershooting het leukst”, zegt Milan. Jarno verkoos dan weer het zwaardvechten als hoogtepunt.

Softball bij So-Fit.
Softball bij So-Fit.© (Foto MF)

Tijdens de G-Sportdag was ook een rondleiding voorzien voor genodigden van de deelnemende organisaties en gemeentes. Tijdens die rondgang kwam een vertegenwoordiger van Sport Vlaanderen met goed nieuws langs. Het gebeuren kan, nu het sportluik wegvalt bij de provincies, in de toekomst rekenen op Vlaamse steun. “Dat is postief voor ons. Want nu was het voor de aangesloten gemeenten van het Regionaal Sportoverleg (RSO) zoeken naar centen. Met die subsidies via Sport Vlaanderen is de toekomst van de G-sportdag verzekert”, gaf Stijn Werbrouck van de Izegemse sportdienst die alles coördineerde nog mee.

(MF – Foto’s MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier