Hondenzwemming Sint-Baafs-Vijve zet eindspurt in voor erfgoedaanvraag

De Hondenzwemmingsraad van Sint-Baafs-Vijve werkt volop aan het dossier voor de erfgoedaanvraag. © LV
Redactie KW

Met de samenkomst van de tweede Hondenzwemmingsraad op zaterdag 29 april zette vzw Sint-Bavovrienden, de organisatie achter de befaamde hondenloop- en -zwemwedstrijden in Sint-Baafs-Vijve, de eindspurt in om het dossier immaterieel cultureel erfgoed in te dienen en een plaats te veroveren op de Inventaris Vlaanderen.

Opnieuw kwamen verschillende betrokkenen waaronder foorkramers, boottrekkers, duikers, deelnemers, hondenclubs en tal van buurtbewoners samen om na te denken over de toekomst van de Hondenzwemming.

“De bijeenkomst van onze Hondenzwemmingsraad is de voorlaatste stap voor we het dossier indienen”, vertelt voortrekker en bestuurslid Bert De Smet. “Die raad vormt immers een belangrijke klankgroep om niet alleen ons dossier inhoudelijk te versterken, maar ook om deuitdagingen en de verwachtingen voor de toekomst beter te begrijpen.” Speciale aandacht ging deze keer uit naar de borgingsmaatregelen om het erfgoed levendig te houden: documenteren, onderzoeken, communiceren en overdragen. “De vijfde maatregel, herlanceren, is bij de Hondenzwemming gelukkig nog totaal niet aan de orde”, lacht Bert De Smet.

Deadline in november

Met alle extra ideeën die uit de brainstormsessies van de Hondenzwemmingsraad kwamen, samen met de eerdere door de organisatie gevraagde feedback aan dierenrechtenorganisatie GAIA, kan het bestuur nu aan de slag. Het effectieve schrijven van het dossier gaat de laatste spurt in, voor de definitieve sprong in het diepe. De samenstelling van het dossier gebeurt door Bert De Smet, zelf afkomstig uit Sint-Baafs-Vijve, en de professionele erfgoedpartners Centrum voor Agrarische Geschiedenis en Sportimonium.

“Onze deadline ligt vast: we dienen het dossier officieel in tegen 15 november. Of we dan effectief erkend worden, weten we in januari. Het is een voordeel dat de minister van Cultuur, Sven Gatz, het evenement recent bezocht en positief was, maar je weet toch nooit. Hopen dus dat we een mooi nieuwjaarsgeschenk van de Vlaamse regering krijgen”, besluit Bert De Smet.

(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier