Hondenpoep achtergelaten in Knokke-Heist? Geflitst!

© MM
Redactie KW

In Knokke-Heist hebben ze het écht gehad met hondenpoep. Burgemeester Leopold Lippens schakelt een versnelling hoger en laat de gemeenschapswachters en politie extra controles uitvoeren. Zelfs via camerabeelden zullen hondenbaasjes geïdentificeerd worden. Wie betrapt wordt, krijgt een GAS-boete. “De laatste weken kregen we heel wat klachten binnen. Het is simpel: ik wil een propere badplaats voor onze bewoners en toeristen”, aldus Lippens.

Werkelijk iedereen herkent het fenomeen en de stinkende gevolgen ervan: hondenpoep die blijft liggen op het strand, in parken of in het midden van de straat. Eén voetstap in de hondendrol later en het bruine goedje ligt uitgesmeerd over het asfalt. Een hondendrol op het strand tussen spelende kinderen of zonnekloppers, is al helemaal geen prettige gedachte. Daar willen ze in Knokke-Heist nu volledig komaf mee maken. “Het is enorm storend. Iedereen die het meemaakte, kan dat beamen”, zegt burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen). De burgervader staat al jarenlang gekend als grote hondenliefhebber, maar kan de situatie nu niet langer aanzien. De voorbije weken kreeg de politie opvallend veel klachten binnen over achtergelaten hondendrollen. Ook loslopende viervoeters op het strand worden nog met de regelmaat van de klok gespot. Nochtans is dat al sinds 15 maart verboden. Vaak leidt het lossen van de honden – met de gedachte ‘wat niet weet, niet deert’ in het achterhoofd – bijna automatisch tot het achterlaten van ‘een boodschap’ in het zand. Tijd om daar verandering in te brengen, vindt het gemeentebestuur.

Camerabeelden

De burgemeester heeft al een actieplan klaar om de overlast tegen te gaan. De komende maanden zullen GAS-ambtenaars samen met de politie extra controles uitvoeren in Knokke-Heist. Niet alleen het strand, maar ook omliggende parken worden daarbij extra in het oog gehouden. Dat laatste mag best letterlijk genomen worden, zo blijkt. “We zullen alle beschikbare veiligheidscamera’s inschakelen om hondenbaasjes die de regels overtreden te identificeren”, bevestigt Lippens. De gemeente telt meer dan 20 camera’s en zal die dus vanaf nu meer dan ooit benutten om overtreders op te sporen. Geen eenvoudige opgave, maar toch wil de burgemeester het een kans geven. “Voor de duidelijkheid: honden blijven meer dan welkom in Knokke-Heist. Maar de baasjes moeten zich aan de regels houden”, gaat Lippens verder.

Een kijkje op het strand en omgeving leerde ons dat de extra controles geen overbodige luxe zijn. Op het strand waren nog verschillende viervoeters te spotten, waaronder óók honden die hun behoefte deden. En de baasjes? Die strooien er – in het beste geval – wat zand over en stappen verder. Een houding die egoïstisch en vooral strafbaar is. Via de camerabeelden wil het gemeentebestuur die overtreders in kaart brengen. Onder andere de Zeedijk – om een voorbeeld te noemen – wordt zo net iets minder veilig voor baasjes die van plan waren een hondendrol niet op te kuisen. Nu al zijn de gemeentediensten dagelijks in de weer om achtergelaten vuiligheid, waaronder vaak poep, op te kuisen.

Propere badstad

“We zijn natuurlijk niet de enige stad of gemeente die met het probleem kampt”, beseft burgemeester Lippens. “Maar eigenlijk is het simpel. Ik wil zowel de eigen inwoners als toeristen een propere badplaats aanbieden. Met hondenpoep op het strand of straat gaat dat niet. Daarom deze beslissing. De camerabeelden zullen worden bewaard. Als we iemand betrappen, krijgen de GAS-ambtenaren en wijkagenten de foto van de overtreder mee. Het zijn vaak dezelfde hardleerse overtreders de die poep achterlaten.”

In hun strijd tegen hondenpoep heeft de gemeente alvast een ‘geheim wapen’ achter de hand. Sinds begin februari beschikt de politie over een verplaatsbare camera die naar keuze in het straatbeeld kan worden opgesteld. Ook die zal ingezet worden om hardleerse baasjes te betrappen én te identificeren. Vorig jaar schreven de GAS-ambtenaars nog 94 boetes uit die vielen onder de rubriek ‘dieren’. Al moet gezegd dat ook gewoon loslopende honden op het strand onder die noemen vallen. Hondenliefhebbers zijn bij deze alvast gewaarschuwd voor de komende maanden. “Alles voor een proper Knokke-Heist”, besluit Leopold Lippens met een glimlach. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier