“Hoe is het zover kunnen komen?” vraag ik me als vader van twee tienerzonen af

Onze jongste verkeert in een 'New York State of Mind' © instagram @the.buddha.of.suburbia
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

Een dikke twee maanden lang was KW.be in de ban van verhalen uit alle hoeken van de wereld. En die inspirerende verhalen helpen onze chef online. Om los te laten.

“Hoe is het zover kunnen komen?” vraag ik me als vader van twee tienerzonen de voorbije maanden af.

Al van jongsaf aan trekken we met onze twee spruiten de boer op. Heimelijk hopend dat we ze zouden kunnen besmetten met onze reismicrobe. Onze oudste was pas 6 maanden toen we 10 dagen van B&B naar hostelletje trokken in het prachtige Ierland. Geen kick gaf hij. Puur genieten en zijn ogen de kost geven. Citytrips, skivakantie, zomertrips, trektochten met de camper, hotelvakanties… Als een spons slorpten ze de internationale prikkels op.

Opdracht geslaagd, denk je dan. De reismicrobe hapt toe. De wereld is tenslotte een dorp en intussen hebben onze jongemannen door dat er leven is buiten de schaduw van de West-Vlaamse kerktoren. Hun wereldbeeld kan er maar wel bij varen. Weg met die oogkleppen!

Boemerang

Maar soms voelt het alsof ik die ouderlijke attitude als een boemerang in mijn gezicht terug krijg. De oudste is volop bezig met zijn voorbereiding om een jaartje in Argentinië te studeren, de jongste schuimt websites af op zoek naar een beurs om in het buitenland school te lopen. Als het even kan, wil hij zijn tekenpen aanscherpen in New York. Sinds onze zomerse familietrip met de mobilhome langs de Oostkust staat de Big Apple bovenaan zijn lijstje.

Ik word er soms ietwat angstig van. Gaan mijn spruiten hun geluk écht zo ver weg van onze kerktoren zoeken? Zullen we de jongens met wie we de voorbije 17 jaar lief en leed hebben gedeeld enkel nog op een computerscherm te zien krijgen? Zullen ze een gezicht op onze smartphone worden?

Opvoeden is loslaten, zeggen ze dan. Ergens besef je het wel maar het voelt niet altijd lekker. En ondanks dat gevoel blijf je hen aanmoedigen want je merkt dat het in hun DNA zit.

En zo’n reeks van 80 inspirerende verhalen van West-Vlamingen in het buitenland helpt ook in het proces. Van loslaten.

Lezen dus. Vol uit!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier