Historische villa in Knokke wordt gesloopt

Het braakliggend terrein is al jaren een doorn in het oog van het gemeentebestuur. © MM
Redactie KW

Langs de Lippenslaan in Knokke is een aannemer gestart met de sloop van de historische villa ‘Petit St. Michel’. Het braakliggend terrein is al jaren een doorn in het oog van het gemeentebestuur. Ze zien het als ‘de kankerplek’ van Knokke.

Eind maart stichtten minderjarigen er nog een zware brand. “We hebben bij de eigenaar sterk aangedrongen om de sloop te starten. Er was te veel overlast”, bevestigt schepen van Stedenbouw Kris Demeyere. Binnenkort moeten de nieuwe plannen op tafel liggen.

Stukje geschiedenis verdwijnt

Met de sloopwerken verdwijnt meteen een stukje geschiedenis van Knokke. De villa in cottagestijl werd rond 1900 gebouwd en stond op het einde van een van de eerste verkavelingen van de badplaats. Het deed er dienst als gastenverblijf en stond zelf op de lijst van Onroerend Erfgoed.

Een beschermd gebouw was het evenwel niet. Toch lijkt niemand het erg te vinden dat het volledige terrein met de grote middelen wordt gesloopt. Sterker: zowat iedereen juicht de komst van de bulldozers toe. “Het gevolg van de overlast die het terrein met zich meebracht”, zegt schepen van Stedenbouw Kris Demeyere (Gemeentebelangen).

Onteigening

In een eerste fase werd het verloederde ‘groen’ gesnoeid. Later deze week volgt de effectieve sloop van de villa. Het gemeentebestuur is duidelijk opgelucht dat de werken zijn gestart. Eind maart stichtten twee minderjarigen er nog brand. De maanden voordien kreeg het terrein al te maken met krakers en illegalen die er in de villa verbleven. Bovendien oogt het uitzicht verloederd en verwaarloosd. “We hebben bij de eigenaar sterk aangedrongen om de sloop eindelijk aan te vatten”, zegt Demeyere.

Het terrein kreeg al te maken met krakers en illegalen die er in de villa verbleven

Het gemeentebestuur nam daarbij een gezamenlijk standpunt in en dreigde zelfs met een onteigening als de situatie ongewijzigd zou blijven.

Vastgoedmakelaar Frank De Palmenaer, sinds enkele jaren eigenaar van het terrein, schoot daarop meteen in actie. “Al had ik geen schrik om onteigend te worden”, blijft De Palmenaer rustig. “De sloop is vooral goed voor de veiligheid. De brandstichting was de druppel, maar er waren al langer klachten. Dat beseffen ook wij maar al te goed.”

In de buurt reageren ze opgelucht. Zij vroegen al langer maatregelen om het veiligheidsgevoel te verhogen.

Woonproject

Tegen het einde van de week zal van de villa geen steen meer overblijven. Blijft nu de vraag wat de toekomst brengt. “Het terrein is geschikt voor een mooi woonproject, maar evengoed zou het een fantastisch stadspark kunnen worden“, zegt schepen Kris Demeyere. “Waarom niet? Zeker met de toekomstige vernieuwing van de Lippenslaan in het achterhoofd zou dat een absolute meerwaarde zijn.”

De gemeente heeft de eigenaar alvast een deadline gegeven om na jaren treuzelen een concreet plan op tafel te leggen. Indien dat niet gebeurt, volgen er verdere maatregelen. Frank De Palmenaer laat alvast weten alles in het werk te stellen om zo snel mogelijk een uitgewerkt project voor te stellen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier