Historische krantencollectie in Kortrijk online

Redactie KW

Op de erfgoedsite van de stad Kortrijk kunnen voortaan 62.000 historische krantenpagina’s digitaal opgevraagd worden. Het onlineproject werd vandaag gedemonstreerd in de Kortrijkse stadsbibliotheek.

Al twee jaar lang zijn vrijwilligers constant bezig geweest met de analyse van 62.000 Kortrijkse krantenpagina’s. Die werden kort daarop gedigitaliseerd en dankzij een handige thesaurus online raadpleegbaar gemaakt.

Tot en met Tweede Wereldoorlog

In overleg werd een selectie gemaakt van de 19de eeuw, vanaf 1815, tot en met de Tweede Wereldoorlog. De focus werd gelegd op kranten daterend uit de Eerste Wereldoorlog, zodat iedereen in het kader van de herdenking van WOI alles kan raadplegen. Het betreft publicaties van zowel Nederlandstalige als Franstalige kranten, met welluidende titels als L’Echo de Courtrai, Gulden Spore, Gazette van Groeninghe en De Waarheid.

Weg met tijdrovende bezigheid

“Vroeger was het enorm tijdrovend om opzoekingen te doen. Komt daarbovenop dat kranten broos zijn. Op deze manier hebben we gezorgd voor een digitale ontsluiting en een goede bewaring van de originele versies”, aldus schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier